Savremena gimnazija je prva Viki-škola

Savremena gimnazija i Vikimedija postali su partneri u misiji slobodnog obrazovanja, u kom svako ima priliku i alate da proširi svoje znanje i podeli ga sa celom planetom.
Wikipedia i Savremena gimnazija
Najpopularnija slobodna online enciklopedija poznata pod imenom Vikipedija je projekat udruženja koje se naziva Vikimedija.

Ideja da svaki čovek na svetu ima pristup celokupnom ljudskom znanju je ono što je zajedničko Vikimediji i Savremenoj gimnaziji, koja se zalaže da kvalitetno obrazovanje bude dostupno svima. Zbog toga je njihovo partnerstvo važno ne samo za učenike ove škole, već i za sve one koji redovno posećuju sajt Vikipedije kako bi upotpunili svoje znanje.

Šta je Viki-škola?

Mala_slika_1 (1)Savremena gimnazija je 2016. godine postala Viki-škola, a njeni učenici Viki-gimnazijalci.

To znači da svojim učenjem, pisanjem i prezentovanjem svetu onoga sto su naučili doprinose znanju na svetskom nivou.

Na Vikipediji je do sada objavljeno preko 20 miliona člаnаkа nа 280 rаzličitih jezika, koje redovno čitа više od 100 miliona ljudi, a sada će u tome učestvovati i savremeni gimnazijalci.

Sekcija Viki-gimnazijalaca

U Savremenoj gimnaziji osnovana je sekcija Viki-gimnazijalaca, u kojoj mogu da učestvuju svi zainteresovani učenici koji vole da pišu. U ovoj školi, učenju se pristupa na potpuno drugačiji način, pa ni sekcije koje učenici dobrovoljno pohađaju nisu uobičajene.

Da bi postali Viki-gimnazijalci, učenici pre svega prolaze obuku na kojoj uče kako da postanu urednici Vikipedije. Nakon obuke, učenici su spremni da napišu, postave i objave svoj prvi članak.

Na koji način Viki-gimnazijalci daju svoj doprinos?

Kada je tekst završen i stilski oblikovan, oni ga sami postavljaju na stranicu Vikipedije i na taj način uče kako da i sami postanu veb urednici, koji su danas veoma traženi. Pronalaze fotografije i uče o autorskim pravima, a zatim sami postavljaju sve sadržaje na stranicu koristeći znanja u oblasti IT-ja i upoznajući se sa osnovama kodiranja.

Kada završe svoj članak, Viki-gimnazijalci mogu svima sa ponosom da pokažu svoj doprinos, jer na svakoj stranici koju naprave postoji oznaka da je za to zaslužan učenik Savremene gimnazije.

brošura uredjivanja Vikipedije           brošura ilustrovanja Vikipedije           Viki-škola brošura

Od sledeće godine svi savremeni učenici biće Viki-gimnazijalci

U Savremenoj gimnaziji nastava je potpuno drugačija. Zbog toga od sledeće školske godine učenike očekuje potpuno nov i produktivan način pisanja seminarskih radova, Viki-škola.

Profesor Geografije Ivan MatejicNaime, pored sekcije koju će voditi profesor geografije Ivan Matejić, a pohađati oni učenici koje veb uredništvo i novinarstvo posebno interesuju, pisanje članaka na Vikipediji biće obavezan deo školskih aktivnosti i u okviru drugih predmeta.

Učenici će imati priliku da uređuju i pišu članke na Vikipediji i time doprinesu globalnom znanju koje će biti dostupno svima u svetu. Savremena gimnazija biće jedna od prvih škola koja će u potpunosti integrisati Vikipediju u nastavu tako da će se članci pisati iz svih predmeta.

Viki-seminarski iz svih predmeta u Savremenoj gimnaziji

Seminarski radovi iz svih predmeta u Savremenoj gimnaziji na Wikipedia

Seminarski radovi učenika Savremene gimnazije sada će biti objavljivani online u vidu članaka na Vikipediji. Oni će postati pravi mali istraživački radovi koje će učenici pisati, postavljati i objavljivati na Vikipediji kako bi dobili ocenu.

Savremeni gimnazijalci će tako naučiti još jedan način da praktično primene svoje znanje, pronaći novu motivaciju i dobiti ocenu iz predmeta za koji su napisali rad, a uz sve to i doprineti jednom od nаjvećih kolаborаtivnih projekаtа u istoriji čovečаnstvа.

Savremena gimnazija

Predupis za generaciju 2019/20. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »
Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.