Logo škole - simbol uspeha

Logo naše škole nije samo običan znak. Iza njega se krije priča puna prenesenog značenja. Svaka boja i svaki element ima jedinstveno značenje koje obogaćuje poruku koju na ovaj način želimo da pošaljemo. Međutim, svi skupa, likovno uobličeni, imaju jedinstveni cilj, a to je da ukažu na vrednosti kojima se naša škola može ponositi – koliko je obrazovanje, u stvari, važno.

Ptica na logou je orao, koji svojom belom bojom i poletnošću predstavlja mladost, a svojom snagom i dostojanstvom mladog čoveka na putu saznanja. Orao još simbolizuje i poštovanje, snagu, visinu, duhovnost i oslobađanje od svih mogućih zemaljskih okova. Obdaren je besprekornim čulom vida, pa samim tim za čoveka oduvek predstavlja i svojevrsnog vizionara koji najavljuje promenu i podstiče kreativnost.

Orao je vladarska ptica, nebeski ekvivalent lavu na zemlji. Izuzetno je poštovan kod gotovo svih naroda, počev od slovenske mitologije koja ga smatra božjom pticom i vezuje za vrhovna božanstva, vladare, plemiće i ratnike. U grčkoj mitologiji orao je Zevsova ptica i često se poistovećuje sa izvorom i značenjem svetlosti. Prema jednom od mitova, veruje se da su orlovi, koji su krenuli s kraja sveta, stali na vrhu omfalosa u Delfima, te od svitanja do zalaska prate sunčevu putanju. Prema drugom predanju, orao poseduje moć podmlađivanja. On smelo leti visoko, blizu sunca, a kad mu se perje zažari, zaroni u čistu vodu i stekne novu mladost. Stoga se orao smatra simbolom društvenog i duhovnog uspenja, a veza s nebom daje mu izuzetnu moć i održava ga u visinama.

Elementi koji čine polukrug predstavljaju horizont. Kroz plavo more, zelene ravnice i crvene gore, naš orao leti smelo ka suncu. Ali priča o ovom horizontu je metaforična...

Naši učenici upisuju I razred i ulaze u svet znanja. Ta prva godina je beskrajna i valovita kao more. Već sledeće godine, u II razredu, na sigurnom uzletištu zelene ravnice, oni mogu da sagledaju sve izazove kako bi se pripremili za let. U III razredu, treba savladati veliki uspon. Ova godina je vrtoglava i naporna kao let ka planinskim visinama. Ostavljajući iza sebe izazove mora, gora i ravnica, naši orlovi ambiciozno lete u susret suncu - u susret novim akademskim i životnim ostvarenjima.

U životu, ljudi nailaze na razne izazove. Mudrost je spoznati ih, preinačiti strahove od izazova u hrabrost da se sa njima suočimo pa da tako osnaženi, pobedimo. Škola, predstavlja upravo to - horizont sa mnogo izazova. Ovi izazovi mogu biti teška lekcija, loša ocena, svađa sa najboljim drugom ili razočaranje u ljubav. Ali, naša škola je sredina koja podržava svoje učenike, pa tako nijedan izazov ne ostaje nepremostiv i za svaki se nađe rešenje. A onda orlovi ponovo lete.

Logo naše škole nije samo običan znak.
Iza njega se krije priča puna prenesenog značenja.

slika

1. OraoslikaBela boja u heraldici označava mladost i lepotu, pa bela ptica na našem logou simbolizuje naše učenike koji kroz gimnaziju stasaju od orlića do orla, spremni da dostojanstveno i smelo uzlete ka novim akademskim iskušenjima.

2. ŽUTAslikaŽuta je boja je boja velikodušnosti i dobrote - vrline koje želimo da podstaknemo u društvenim odnosima ne samo u našoj školi nego i van nje. Zato svoje učenike motivišemo da se bave društveno-korisnim radom i dobrovoljno učestvuju u raznim vannastavnim aktivnostima.

3. ZELENAslikaZelena simbolizuje nadu i radost. Mi ih prepoznajemo u osmesima naših učenika i profesora, koji zajedničim radom pomeraju planine.

4. Svetac zaštitnikslikaKao ptica prosvećenja, u hrišćanstvu se orao poistovećuje sa svetim Jovanom Bogoslovom, koji je bio najmlađi i najverniji Hristov učenik, svedok svih njegovih zemaljskih čuda i odani sledbenik njegove vere nakon uspenja. Kao simbol intelektualne snage i posvećenosti, sveti Jovan Bogoslov je svetac zaštitnik Savremene gimnazije, pa se ovo značenje ogleda i u orlu na našem logou.

5. CRVENAslikaCrvena - kao hrabrost i odlučnost. U našoj školi, biti hrabar i odlučan znači shvatiti sve svoje potencijale i uz pomoć profesora i porodice, spremiti se za ostvarivanjem najviših akademskih ciljeva.

6. PLAVAslikaPlava je boja odanosti i istine. U našoj školi, veoma nam je bitno da kod naših učenika ohrabrujemo ove moralne vrednosti zato što one čine ljude boljim.

LOGO KAO ZNAK PREPOZNAVANJA

Logo Savremene gimnazije nalazi se na kompletnom suvenir programu, kancelarijskom materijalu, školskom priboru, kao i na odevnim predmetima - majicama, jaknama, kačketima... Savremena gimnazija dizajnirala je i specijalnu liniju odevnih predmeta u cilju razvijanja i jačanja zajedničkog duha, pripadnosti i privrženosti. Na ovaj način će učenici moći da pokažu koliko su ponosni na ustanovu u kojoj se obrazuju.