Stvarno drugačiji čas geografije: Izlet u Pudarce

Najbolji način da učenici savladaju gradivo iz nekog predmeta jeste da praktično vide i isprobaju ono o čemu uče. Kako bi na najzanimljiviji način saznali više o temi ruralnih naselja, kojom se bave u lekcijama iz geografije, učenici Savremene gimnazije su se u sredu, 26. januara, uputili u selo Pudarci nadomak Beograda.

700x__SRB (1)

Tokom izleta u selo Pudarci, koje se nalazi u opštini Grocka na oko 40 kilometara od Beograda, savremeni gimnazijalci imali su priliku da se upoznaju sa načinom života i privređivanja u selu, kao i izazovima sa kojima se susreće lokalno stanovništvo. U samom selu živi oko 1.400 stanovnika, a naselje se nalazi na nadmorskoj visini od oko 250 metara.

Od zrna do pogače

Slika_30Nakon dolaska u selo Pudarci, učenici su se uputili u proizvodni pogon lokalne pekarske industrije. Tamo su mogli da vide kako izgleda proizvodni proces spravljanja hleba i peciva i posmatraju šta je sve potrebno uraditi kako bi nastalo sveže i ukusno testo.

Kako su pratili proces mešanja brašna i oblikovanja i pečenja testa, učenici su postajali sve opčinjeniji funkcionisanjem fabrike. Opojni miris slasnih peciva širio se nad trakom kojom putuju gotovi proizvodi, a učenici su, na svoju veliku radost, mogli da degustiraju tek ispečena peciva na licu mesta.

Kako putuje voće?

Slika_24Pudarci predstavljaju tipično voćarski kraj, dakle – idealno mesto da učenici saznaju više o uzgoju i prodaji voća. Da bi saznali na koji način voće stiže do njihovog doma, učenici su, posle obilaska pekarskog pogona, posetili i pogon hladnjače za otkup i preradu voća.

Tamo su otkrili kako se voće prikuplja od lokalnih proizvođača, kao i na koji način se sortira i čuva, a zatim i distribuira širom zemlje i inostranstva. Kako se lokalno stanovništvo bavi pretežno uzgojem jabuka, krušaka, breskvi i kajsija, savremeni gimnazijalci su, posle uživanja u slanim specijalitetima, mogli da izaberu omiljenu voćku i zaslade svoj boravak.

Lekcija iz geografije za pamćenje

Na kraju dana, savremeni gimnazijalci prošetali su selom, obišli lokalnu crkvu i upoznali se sa meštanima. Tokom razgovora sa stanovnicima sela, učenici su mogli da čuju koje još stvari odlikuju Pudarce, šta nedostaje, i kako funkcioniše život u ruralnom okruženju.

Po završetku izleta, sledi pisanje originalne studije slučaja o selu Pudarci, za koju će učenici iskoristiti prikupljene podatke i lična iskustva koja su stekli tokom posete. Gotov rad predstaviće na časovima geografije, a sigurno je da će gradivo lekcije o selima još dugo pamtiti.

Fotografije sa izleta možete pogledati u galeriji.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.