Savremeno obrazovanje bez granica: Kembridž gimnazija pristupačna osobama sa invaliditetom

Kvalitetno obrazovanje mora biti dostupno svima i svako može ostvariti svoje profesionalne ciljeve uz adekvatno znanje koje pruža Savremena gimnazija. Učenici ove škole pripremaju se za stvaran život, nastavak obrazovanja i buduće poslove, a profesori i mentori rade na tome da oni ostanu motivisani, steknu radne navike i unapređuju svoje znanje tokom celog života.

Savremena gimnazija je dostupna svima

Savremena gimnazija pristupačna osobama sa invaliditetomZgrada Savremene gimnazije na Vračaru izgrađena je po najvišim standardima kako bi bila pristupačna osobama sa hendikepom, a udobnost i zdravo okruženje pozitivno utiču na produktivnost učenika. I prostorije u Beograđanki su prilagođene osobama sa invaliditetom, pa im lift omogućava da lako dođu do učionica u kojima se održavaju časovi, ali i do svih ostalih prostorija. Dostupnost se ogleda u sledećim karakteristikama:

  • Ulaz sa rampom u Šumatovačkoj omogućava bezbedan prilaz školi.
  • Ulaz u Beograđanku iz Ulice kralja Milana je prohodan i širok.
  • I zgrada na Vračaru i Beograđanka imaju lift koji vodi do svih školskih prostorija.
  • Hodnici su prostrani i široki kako bi kretanje bilo olakšano.

ulaz pristupačan osobama sa hendikepomSavremena gimnazija na Vračaru ima ulaz koji je, zahvaljujući rampi, pristupačan osobama sa hendikepom, a obezbeđenje je uvek spremno da bude na usluzi. S druge strane, ulaz u Beograđanku iz Ulice kralja Milana, odmah pored Instituta za moderno obrazovanje, širok je i prohodan i direktno vodi do lifta, pa tako osobama sa invaliditetom ne predstavlja problem što se Savremena gimnazija na ovoj lokaciji nalazi na trećem spratu. U širokim hodnicima nikada nije gužva, pa je kretanje kroz celu školu svima olakšano. Na ovaj način učenici mogu lako, brzo i neometano da koriste sve pogodnosti koje nudi Savremena gimnazija, kao i da provode vreme u svim prostorijama škole koje su namenjene za nastavu, učenje i odmor.

Napredna tehnologija i savremene učionice: okruženje koje pospešuje inkluziju

Nastavni sistem Savremene gimnazije svakom učeniku omogućava da učestvuje i razvija sve svoje potencijale. U učionicama Savremene gimnazije ne postoje standardne školske klupe koje diskriminišu svakoga ko se po nečemu razlikuje, već se koriste savremene Nod stolice. Ove stolice su pokretljive, pa se raspored učionice može prilagođavati potrebama svakog učenka, kao i radu u grupama.

Nastava se najčešće odvija u krugu, čime je naglašena jednakost, a učenici su podstaknuti da se slobodno izražavaju. Profesori koriste interaktivne table i stolove kako bi nastava bila interesantnija, a učenici umesto svezaka koriste tablet uređaje kako bi njihovo učenje bilo interesantnije, usmerenije i produktivnije.

Na ovaj način učenici ne moraju da ustanu i izađu na tablu kako bi odgovarali, već zadatak mogu da urade na svom tabletu i da ga pošalju profesoru, koji zatim fajl može otvoriti na interaktivnoj tabli i pokazati rešenje celom razredu. Ovo je samo jedan od mnogih primera kako savremena tehnologija olakšava rad učenicima i nastavnicima.

Tehnologija u nastavi prilagođena potrebama učenika

Neprestano prilagođavanje potrebama učenika

Sva predavanja u Savremenoj gimnaziji se snimaju kako bi učenici sa oštećenim vidom umesto knjiga za učenje mogli da koriste audio-zapise iz arhive Live streamova. Na taj način oni mogu obnavljati gradivo i učiti pomoću svojih tablet uređaja u školi i na svom kompjuteru ili pametnom telefonu kada su kod kuće.

Svaki učenik je jednako važan, a oni kojima su potrebni pomoć i podrška uvek mogu da računaju na nastavnike, mentore i ostale zaposlene. Zbog toga osobe sa invaliditetom mogu da uče i razvijaju svoje potencijale u zdravom i njima prilagođenom okruženju ove škole. Roditelji aktivno učestvuju u obrazovanju svog deteta, pa samim tim imaju priliku da svojim sugestijama i predlozima doprinesu kvalitetu obrazovanja u Savremenoj gimnaziji, koja se svakodnevno prilagođava potrebama svojih učenika.

Zbog čega je važno pravilno izražavanje?

U Savremenoj gimnaziji đaci razvijaju toleranciju i uče kako da se pravilno izražavaju. Nije svejedno koji ćemo izraz iskoristiti kada govorimo o osobama sa invaliditetom. Pre svega moramo imati na umu da reč „invalid” nije pogodna, jer ona ima negativno značenje i može uvrediti. Zbog toga postoje pravilni termini:  „osoba sa invaliditetom” i  „osoba sa hendikepom”. Na prvom mestu uvek mora biti osoba, jer je ona uvek najvažnija.

Važno je imati na umu da ova dva termina nisu sinonimi. Termin  „osoba sa invaliditetom” opisuje zdravstveno stanje, dok se termin  „osobe sa hendikepom” odnosi na one osobe koje se suočavaju sa preprekama nametnutim od strane društva. Prvi korak u prevazilaženju tih prepreka je pravilno izražavanje, a zatim sledi promena okruženja i sistema kako bi svi imali jednake mogućnosti.

Savremena gimnazija svakodnevno nastoji da doprinese pospešivanju inkluzije. Ponosni smo na činjenicu da je Savremena gimnazija pristupačna osobama sa invaliditetom. Stalno poboljšavamo nastavni sistem i prostor kako bi oni bili pristupačni osobama sa hendikepom i uvek smo otvoreni za vaše savete i predloge.

Savremena gimnazija

Upis za generaciju 2022/23. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »
Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.