SAVREMENE SEKCIJE I RADIONICE

shlajfna

Sanjaš o tome da snimiš film? Komponuješ neponovljivu pesmu? Istražuješ, otkrivaš i objavljuješ članke u novinama? Želiš da svetu pokažeš svoje skrivene talente?

Kada zvono proglasi kraj nastave, vrata Gimnazije za tebe ostaju otvorena! U moru sekcija i radionica odaberi onu gde želiš da se iskažeš. Uzmi kameru u ruke i snimi svoj prvi film! Odaberi instrument i neka iz njega poteče melodija koju želiš da podeliš sa drugima. Zgrabi olovku i piši! Kritikuj i objavljuj – slobodno menjaj svet oko sebe. Fotografiši i neka budno oko tvog foto-aparata zabeleži neponovljive trenutke!

Sekcije po meri učenika 

Izlazeći u susret različitim interesovanjima naših učenika, profesori su osmislili različite kreativne sekcije, i to:

Muzička sekcija

Ukoliko ste zaljubljenici u muziku, ali vas, osim uživanja u prijatnim zvucima, zanima i ono što prethodi njihovom nastanku, imamo sjajan predlog. U muzičkom studiju koji se nalazi kod nas u Beograđanki bićete u prilici da eksperimentišete sa zvukom, da se oprobate u snimanju, ali i u sviranju muzičkih instrumenata.

 

Književnost i film

Književnost i film je vannastavna slobodna aktivnost koja učenike treba da pobudi na analizu književnih i filmskih ostvarenja, kritičko razmišljanje, samostalno istraživanje i timski rad. U okviru ove sekcije učenici će se upoznati sa osnovnim pojmovima u vezi sa filmskom umetnošću, a potom će ih upoređivati sa literarnim uzorima, prilikom čega će doći do izražaja kako njihove analitičke sposobnosti, tako i kreativnost i individualni umetnički afiniteti.

 

Lingvistička sekcija

Lingvistička sekcija je vannastavna slobodna aktivnost zasnovana na časovima gramatike, istorije srpskog jezika, stilistike i pravopisa. U školskoj 2019/2020. godini baviće se različitim temama iz oblasti gramatike, u koje će biti uključene kako individualne, tako i grupne vežbe, rešavanje zadataka nakon svake obrađene oblasti, kao i priprema učenika za takmičenje. Cilj lingvističke sekcije je proširivanje stečenih znanja iz oblasti gramatike srpskog jezika i namenjena je svim učenicima Savremene gimnazije koji žele da nauče nešto više o maternjem jeziku.

 

Novinarska sekcija

Novinarska sekcija je vannastavna aktivnost koja okuplja učenike koji žele da se bave novinarskom delatnošću. Učenici će se u toku 2019/2020. godine baviti aktuelnostima, tragati za značajnim i zanimljivim informacijama.

Članovi sekcije će intervjuisati učenike koji su postigli značajne rezultate u različitim oblastima, kao što su sport, umetnost, književnost, prirodne nauke. Rad članova sekcije rezultiraće digitalnim izdanjem časopisa Savremene gimnazije, u kojem će biti objavljene najznačajnije vesti i reportaže koje su učenici prikupili u toku svog učešća u novinarskoj sekciji.

 

ENGLISH TEA (Topical, Entertaining, Advanced) TIME

ENGLISH TEA TIME vannastavna je aktivnost za sve učenike koji žele da o aktuelnim, zanimljivim, kontroverznim i društveno značajnim temama govore na engleskom jeziku. Svake nedelje očekuje ih nova tema, ali i novi način rada.

Učenici će naučiti da istražuju, procenjuju vrednost argumenata, izražavaju svoje stavove na organizovan način, debatuju, vežbaju prezentacione veštine na stranom jeziku, poštuju sagovornika i njegovo mišljenje i još mnogo korisnih stvari koje će im olakšati i poboljšati komunikaciju kako u svakodnevnevnim, tako i u školskim i akademskim situacijama. Neke od tema uključuju pitanja veštačke inteligencije, uticaja društvenih mreža na mlade, zloupotrebu droga, poziciju mladih u svetu rada, pop kulturu itd.

 

Veštine javnog nastupa, komunikacije i prezentacije

Sekcija „Veštine javnog nastupa, komunikacije i prezentacije” je vannastavna aktivnost koja okuplja učenike zainteresovane za sferu komunikacije. Pored sticanja veština u komunikaciji, cilj sekcije je i razvijanje kritičkog mišljenja, kao i kulture dijaloga. Učenici će biti u prilici i da nauče kako pravilno držati prezentaciju, kako se osloboditi treme i straha od javnog nastupa. Na sekciji će biti analizirani i govori poznatih govornika, kao i motivacioni govornici, te će učenici na kraju školske godine biti kompetentni da prepoznaju različite stilove komuniciranja.

 

Literarna sekcija

Literarna sekcija je vannastavna slobodna aktivnost zasnovana na književnom stvaralaštvu i časovima književnosti, stilistike i pravopisa i u školskoj 2019/2020. godini baviće se slobodnim literarnim stvaralaštvom učenika. Ona je osmišljena kako bi pružila mogućnost kvalitetnog kreativnog izražavanja i usavršavanja i namenjena je svim učenicima Savremene gimnazije koji imaju potrebu da kreativno pišu i da iskažu svoje vrednosti, emocije i ideje i kod kojih profesori uoče talenat i interesovanje za pisanje.

 

Teorija igara

Teorija igara predstavlja matematičku teoriju koja se koristi za analizu i rešavanje konfliktnih i delimično konfliktnih situacija u kojima učenici imaju suprostavljene interese, kao i razmatranje situacija u kojima dva ili više učenika donose odluke u uslovima sukoba interesa. Osnovna karakteristika teorije igara sadržana je u činjenici da veličina rezultata koji će pojedini igrači ostvariti u igri ne zavisi samo od njihovog izbora mogućeg pravila ponašanja u igri već i od izbora ostalih igrača.

 

Šahovska sekcija

Šahovska sekcija omogućuje učenicima da na kvalitetan način ispune slobodno vreme, razvijaju logičke načine rešavanja problema i povežu šah sa matematikom, istorijom, umetnošću.

 

Primenjena fizika

Sekcija primenjene fizike je vannastavna aktivnost koja okuplja učenike trećeg i četvrtog razreda zainteresovane za primenu fizike u različitim sferama svakodnevnog života.

Učenici će imati priliku da istražuju o različitim temama i izlažu svoje radove i stavove na tribinama i debatama. Cilj sekcije je učenje povezivanja fizike sa različitim sferama svakodnevnog života, razvoj kritičkog mišljenja i odnosa prema okolini.

 

Likovna sekcija

Cilj likovne sekcije je približavanje učenicima vrednosti i važnosti umetnosti i umetničke baštine kroz istorijske činjenice, ali i praktičnu nastavu, razvijanje osećaja za lepo, tj. estetsko, humane vrednosti, osećaja za kulturu, razvoj kreativnog kritičkog mišljenja, kao i proširivanje znanja o nacionalnom i istorijskom umetničkom nasleđu i podsticanje individualnog i kreativnog stvaralaštva kod učenika, ali i osećaja za timski rad. Sekcija će biti aktivna i na takmičenjima i izložbama. 

Pored kreativnosti, sekcija je otvorena i za učenike koji su ljubitelji umetnosti u smislu posećivanja izložbi, galerija, muzeja i drugih kulturno-istorijskih i po estetici značajnih ambijenata.

 

Geografska sekcija

Geografska sekcija okuplja sve učenike gimnazije zainteresovane da kroz igru i zabavu nauče i istraže nešto novo o planeti Zemlji, ekologiji, očuvanju životne sredine.

Učenici se kroz vannastavne aktivnosti upoznaju sa vrednostima, ali i vidovima zloupotrebe prirode u svojoj neposrednoj okolini, pripremaju se za kvalitetnije razumevanje pojava i procesa u prirodi, osposobljavaju se za korišćenje savremenih tehnologija koje im omogućavaju samostalno i trajno nadograđivanje postojećih znanja. Članovi sekcije takođe učestvuju u izradi pomoćnih nastavnih sredstava, obeležavanju važnih datuma (Dan planete Zemlje, Dani Dunava i tako dalje) i bave se brojnim drugim aktivnostima.

 

Smartanac

Sekcija za ucenike Savremene gimnazije

Fitnes akademija omogućava učenicima da razviju niz kompetencija – socijalnih, kognitivnih, motoričkih, da stave u funciju sva znanja i uživaju u traganju za novim, da hrane nezasitu radoznalost, da se druže, kreiraju i zabavljaju. Ovim fitnes programom se ostvaruje veza između zahtevne fizičke aktivnosti i uspeha u školi, jer se oslobađamo viška negativne energije kroz intenzivne kardio vežbe, koje utiču na poboljšanje koncentracije i bolje rezultate u školi.

 

Besedništvo

Sekcija Besedništvo zamišljena je kao retorska škola u kojoj učenici, s jedne strane, pronalaze retorske argumente razvijajući time veštinu ubeđivanja, presudno važnu za svaki javni nastup, rad u pravosuđu, novinarstvo, politikologiju, dok se, s druge strane, jačaju njihova etička načela kako bi prepoznali i izbegli svaku zloupotrebu moćnih retorskih alata. Cilj sekcije je stvaranje „Savremene Ciceronijade”–debate u kojoj dva antagonistička tima pred izabranim sudijom postavljaju pitanja jedni drugima i iznose argumente negujući toleranciju prema razlikama i izoštravajući svoje kritičko mišljenje.

Kako da izabereš?

Izaberi koliko god sekcija želiš i uživaj u njima.

Sekcije su izborne, dakle, nije obavezno da izabereš bilo koju od navedenih vannastavnih aktivnosti ukoliko se ne pronalaziš u njima. Međutim, ukoliko se opredeliš za neku od njih, ona postaje obavezna i važno je da redovno i dosledno dolaziš na časove kako bi zaista mogao da savladaš veštine koje se obrađuju na ovim sekcijama.

Odaberi neku od radionica i probudi svoju kreativnost. Naš tim stručnih saradnika pomaže ti da, osim svog intelektualnog, razvijaš i svoj emotivni integritet kroz razne vrlo korisne radionice i debatne sesije. Oni će ti pomoći da otkriješ svoje talente, primeniš svoja znanja u stvarnim situacijama i saznaš kako da ostvariš još više.

Oslobodi svoje talente, a mi ćemo te podstaći, podučiti i nagraditi!

Savremena gimnazija

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »
Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.