ULOGA RODITELJA I STARATELJA

shlajfna

Istraživanja su pokazala da mnogi učenici već tokom druge godine srednje škole postaju nezadovoljni školom koju pohađaju i pomišljaju na to da se obrazuju na drugom mestu. Ovakva neodlučnost kasnije utiče na profesionalne uspehe. Zbog toga je bitno kod dece razvijati odgovornost prema odlukama i donesenom izboru.

Međutim, deca u periodu završetka osnovne škole još nisu dovoljno zrela da samostalno donesu tako veliku odluku kao što je izbor zanimanja. Pravi izbor omogućiće detetu da ostvari sve radne potencijale, da ostvari svoje želje i pronađe sebe. Pomoć roditelja je ključna.

Zadaci roditelja u odabiru zanimanja

 • Zajedno sa detetom, objektivno procenite njegove sposobnosti i osobine, kao i zahteve buduće škole. Rukovodite se ranijim nastavnim, vannastavnim aktivnostima i provedenim slobodnim vremenom.
 • Pomozite detetu u prikupljanju informacija o školi i zanimanju.
 • Porazgovarajte sa drugima (članovima porodice, bliskim prijateljima, razrednim starešinom, nastavnicima i  pedagogom) o sposobnostima deteta, njegovim interesovanjima i znanjima.
 • Pružite podršku detetu u svim aktivnostima kako bi samouvereno donelo pravu odluku.

Greške koje se moraju izbeći

 • Želja da dete po svaku cenu nasledi Vaše zanimanje, a da pri tom ne poseduje potrebne sposobnosti, interese, navike i znanja.
 • Želja da dete nipošto ne izabere zanimanje kojim se bavite, jer ste Vi nezadovoljni svojim izborom i zanimanjem.
 • Želja da preko deteta ostvarite svoje neispunjene želje i ciljeve.
 • Želja da detetu nametnete zanimanja koja su prema Vašem mišljenju vrednija, bolja i priznatija, bez obzira na njegove želje i sposobnosti.
 • Potpuno prepuštanje izbora detetu, jer ne želite da mu namećete svoju volju ili vršite pritisak.

Pitajte svoje dete

Istraživanja su pokazala da veliki broj odličnih učenika iz osnovnih škola ima poteškoća u učenju zbog nedovoljno razvijenih sposobnosti važnih za određenu školu, odnosno zbog pogrešnog odabira srednje škole. Počnite razgovor o budućem školovanju pomoću dva naizgled prosta pitanja, koja će razjasniti dileme:

 • Šta ti leži, šta te zanima i šta ti je bitnije?
 • Šta te koči i smeta ti da ispoljiš znanje i sposobnosti na najbolji mogući način?
Savremena gimnazija

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »
Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.