NOVI IZBORNI PREDMETI U SAVREMENOJ GIMNAZIJI

Ministarstvo prosvete unapredilo je sistem obrazovanja, pa je za sva tri smera gimnazije – opšti, društveno-jezički i prirodno-matematički uvelo nove izborne programe za koje se opredeljuju učenici prvog razreda gimnazije.

Cilj promena, kako sami navode, jeste unapređivanje opšteg srednjeg obrazovanja i vaspitanja usmeravanjem na razvoj kompetencija učenika radi njihove bolje pripreme za dalji nastavak obrazovanja, uključivanje u evropski obrazovni prostor i u svet različitih i različitosti.Svaki od ovih šest izbornih programa napravljen je tako da podstakne radoznalost i intrinzičku motivaciju učenika, doprinese razvoju socijalnih i istraživačkih veština, podstakne kreativnost i aktivizam i bude dobra priprema za nadogradnju znanja i učenje u narednim razredima.

Ono što je važno jeste da će učenici, pored novih izbornih predmeta, i dalje sva četiri razreda moći da biraju da li će pohađati versku nastavu ili građansko vaspitanje.

Učenici će imati izbor između šest izbornih programa

Učenici prvog razreda Savremene gimnazije moraće da izaberu dva od sledećih izbornih programa:

1. Jezik, mediji i kultura;
2. Pojedinac, grupa i društvo;
3. Zdravlje i sport;
4. Obrazovanje za održivi razvoj;
5. Umetnost i dizajn;
6. Primenjene nauke.

Učenici će u prvom i drugom razredu Savremene gimnazije moći da odaberu predmete iz grupa „Jezik, mediji i kultura”, „Pojedinac, grupa i društvo”, „Zdravlje i sport”, kao i „Primenjene nauke” (koje se u trećem i četvrtom razredu dele na „Primenjene nauke 1”, koje usmeravaju učenike ka medicinskim naukama, i „Primenjene nauke 2”, koje usmeravaju učenike ka tehničkim naukama), dok će programe „Obrazovanje za održivi razvoj” i „Umetnost i dizajn” moći da slušaju u sva četiri razreda.

Savremena gimnazija je u obavezi da svojim učenicima, u zavisnosti od njihovih afiniteta i potreba, ponudi četiri od šest izbornih programa, zbog čega sve zainteresovane sadašnje i buduće učenike molimo da popune upitnik i kažu nam koje oblasti ih najviše zanimaju.

Jezik, mediji i kultura

Kroz izborni program „Jezik, mediji i kultura” učenici će posebno učiti da kreiraju informacije, ali i da razumeju pročitano u različitim medijima. Ovaj program bi trebalo da doprinese razvoju kompetencija kao što su odgovorno učešće u demokratskom društvu, saradnja, rešavanje problema i komunikacija.

Pojedinac, grupa i društvo

Izborni predmet „Pojedinac, grupa i društvo” integriše znanja različitih nauka i disciplina kao što su psihologija, sociologija, istorija i građansko vaspitanje. Putem upoznavanja sa ljudskim pravima i institucijama koje su odgovorne za ljudska prava kroz ovaj program, učenici se osposobljavaju da budu društveno odgovorni, da razvijaju kritičko mišljenje i rešavaju probleme.

Zdravlje i sport

Ovaj program je napravljen da učenici prepoznaju značaj telesnog vežbanja za unapređenje kvaliteta života, kao i da se ponašaju odgovorno prema zdravlju. Osim fizičkog vaspitanja i biologije, kombinovaće se i znanja iz hemije, fizike, psihologije i matematike.

Obrazovanje za održivi razvoj

Kroz ovaj program učenici će se pripremati da uoče i prepoznaju ekonomske, ekološke i socijalne probleme društva, da pronalaze rešenja za prevazilaženje problema, a nastava ovog programa doprinosi razvoju kompetencije za odgovorno učešće u demokratskom društvu.

Primenjene nauke

Program „Primenjene nauke” bi trebalo da osposobi učenike za razumevanje i primenu znanja, zakonitosti i principa fizike, biologije i hemije u svakodnevnom životu.

Umetnost i dizajn

Ljubitelji likovnog, srpskog, muzičke kulture i istorije moći će da izaberu program „Umetnost i dizajn”. On je usmeren na razvijanje kreativnosti i inteligencije, kao i na otvorenost za različite načine izražavanja stavova i osećanja, i posebno utiče na razvijanje estetičke i kompetencije za preduzimljivost i orijentaciju ka preduzetništvu.

Iako Savremena gimnazija u svom planu i programu za svoje učenike nudi interdisciplinarne časove, novim izbornim predmetima ovu praksu će samo još više unaprediti. Uz ovako koncipiranu nastavu, Savremena gimnazija će imati još više mogućnosti da svojim učenicima ponudi samo najbolje.

I i II razredNedeljni fond časova
Jezik, mediji i kultura 1
Pojedinac, grupa i društvo 1
Zdravlje i sport 1
Obrazovanje za održivi razvoj 1
Primenjene nauke 1
Umetnost i dizajn 1

 

III i IV razredNedeljni fond časova
Obrazovanje za održivi razvoj 2
Umetnost i dizajn 2
Primarne nauke 1 /za usmerenje ka medicinskim naukama
2
Primarne nauke 2 /za usmerenje ka tehničkim naukama 2
Osnovi geopolitike 2
Ekonomija i biznis 2
Religije i civilizacija 2
Metodologija naučnog istraživanja 2
Savremene tehnologije 2
Savremena gimnazija

Upis za generaciju 2020/21. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »
Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.

Preuzmite informator Savremene gimnazije

Pred vama je najnoviji informator Savremene gimnazije u kome ćete pronaći sve važne informacije o školi.

Preuzmite informator i saznajte:

  • Razlike između Kembridž, Kombinovanog i Nacionalnog programa
  • Detaljan nastavni plan za svaki program
  • Uslove upisa
  • Pogodnosti koje škola pruža
  • Razloge zašto je SG najbolji izbor baš za vas
  • Više o jedinstvenom i kreativnom nastavnom pristupu
  • Kako tehnologijom i savremenim konceptom do lakšeg i zanimljivijeg učenja
  • Šta je Google Classroom Technology
  • Kako obezbediti prohodnost na sve svetske fakultete
  • Još mnogo toga...

Unesite podatke i preuzmite svoj primerak informatora Savremene gimnazije.