Najbolja prevencija vršnjačkog nasilja

Savremena gimnazija – škola u kojoj je svako bezbedan

Vršnjačko nasilje u školama i van njih je problem sa kojim se udruženo moraju boriti država, obrazovne institucije i roditelji. Rešavanje ovog problema je jedan od najvećih izazova za obrazovne institucije 21. veka. Zbog toga je Savremena gimnazija razvila preventivne metode kako bi sprečila svaki vid vršnjačkog nasilja.

škola u kojoj vršnjačko nasilje ne postoji
Iako u Savremenoj gimnaziji nije zabeležen nijedan slučaj vršnjačkog nasilja, zbog mera bezbednosti, stvorili smo sistem kojim će škola brzo reagovati u ovakvim situacijama, zaštititi svoje učenike i ukloniti uzroke nasilnog ponašanja.

Šta je vršnjačko nasilje?

Prevencija vršnjačkog nasiljaVršnjačko nasilje je neželjeno, agresivno ponašanje među decom školskog uzrasta koje se vremenom ponavlja ili ima potencijal da se ponavlja. Ono uključuje postupke poput pretnji, ogovaranja, fizičkih ili verbalnih napada i namernog isključivanja nekoga iz grupe.

Postoji četiri tipa vršnjačkog nasilja:

  • Verbalno nasilje – izgovaranje ili pisanje okrutnih izjava.
  • Socijalno nasilje – činjenje štete nečijoj reputaciji ili odnosima.
  • Fizičko nasilje – povređivanje tela ili stvari osobe.
  • “Cyber” nasilje – nasilje koje se odvija uz korišćenje elektronske tehnologije putem društvenih mreža, SMS poruka, četa i internet sajtova.

Preventivne mere – Zbog čega u Savremenoj gimnaziji nema vršnjačkog nasilja?

1. Zdravo i bezbedno okruženje

U školi su učenici okruženi profesorima koji imaju odlična praktična znanja iz pedagogije. I tokom odmora, i tokom vremena koje provode u dnevnom boravku, učenici su bezbedni jer su profesori uvek prisutni, a školsko obezbeđenje nikada ne napušta zgradu i uvek je spremno da reaguje. U Savremenoj gimnaziji postoji i mogućnost organizovanog prevoza dece od kuće do škole i obratno, koju mogu da iskoriste svi učenici.
nastavnik i ucenik

2. Udruženi sa roditeljima u borbi protiv vršnjačkog nasilja

Kako bi se sprečilo svako agresivno ponašanje učenika, posebna pažnja se posvećuje saradnji škole sa roditeljima. Oni redovno dobijaju obaveštenja od škole o ponašanju i uspehu svog deteta, i pri prvim znacima nekog problema ili konflikta među učenicima, roditelji su informisani. Takođe su pozvani da jave školi ukoliko primete bilo kakvo čudno ponašanje kod svog deteta, bez obzira da li sumnjaju na vršnjačko nasilje ili neki drugi problem.

3. Radionice i izgradnja emocionalne stabilnosti učenika

Radionice na temu inkluzije, tolerancije i poštovanja koje organizuju školski psiholog i pedagog doprinose stvaranju klime u kojoj se nasilničko ponašanje oštro osuđuje, a sa druge strane, kod učenika grade razumevanje za potrebe svakog pojedinca i poštovanje različitosti. Na taj način je materijal koji se tiče prevencije vršnjačkog nasilja ugrađen u plan i program školskih aktivnosti.
Savremena gimnazija

4. Pripreme za situacije izvan škole

Iskustva drugih škola pokazala su da se nasilno ponašanje dece često manifestuje van škole, na ulici, u parkovima ili drugim javnim prostorima u kojima učenici provode slobodno vreme. Razvijanjem međuljudskih odnosa kojie počivaju na toleranciji, razumevanju i poštovanju, kao i sportskog duha, učenici u Savremenoj gimnaziji prolaze kroz sve ove teme na časovima i radionicama kako bi bili spremni i za situacije izvan škole.

Bezbednost učenika na prvom mestu

Ukoliko i pored preventivnih mera Savremene gimnazije bude došlo do incidenta, zaposleni ove škole postupiće u skladu sa zakonom. Postoji jasna procedura koja se primenjuje u ovakvim situacijama kako bi zaštitila sve aktere.

program zastite od nasiljaU Savremenoj gimnaziji bezbednost, fizičko i mentalno zdravlje učenika su na prvom mestu. Metode kojima se stvara bezbedno okruženje svakodnevno se usavršavaju kako bi bile još efikasnije i kako do neželjenih situacija, koje uključuju i vršnjačko nasilje, ne bi nikada ni došlo. Zbog toga u Savremenoj gimnaziji nije zabeležen nijedan slučaj bilo kakvog nasilnog ponašanja.

I u zvaničnim dokumentima Savremene gimnazije opisana je strategija borbe protiv vršnjačkog nasilja i definisane su preventivne mere, kao i mere koje će biti preduzete u slučaju da dođe do bilo kog vida vršnjačkog nasilja. Više o tome pročitajte u samom dokumentu.

Ukoliko primetite bilo kakav vid nasilja, psihičkog ili fizičkog zlostavljanja u školi ili u njenoj okolini, molimo vas da to prijavite popunjavanjem OVOG UPITNIKA.

Time ćete pomoći ne samo vašim vršnjacima već i školi koja će preduzeti sve da se ovakve situacije ne bi desile.

Savremena gimnazija

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »
Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.