PLAN I PROGRAM ZA IT SMER NA NACIONALNOM PROGRAMU

uvod u nacionalni skolski program

Na IT Nacionalnom smeru, pored standardnih nacionalnih predmeta, učenici imaju dodatne predmete iz oblasti informacionih tehnologija kao što su programiranje, primena računara, objektno orijentisano programiranje, baze podataka, programske paradigme, web programiranje, računarski sistemi, kao i operativni sistemi i računarske mreže, čime stiču široko obrazovanje u ovom polju.

Rešenjem Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije br. 022-05-00030 /95-03, od 24.05.2018. godine, Savremena gimnazija dobila je dozvolu da sprovodi nastavni plan i program za učenike sa posebnim sklonostima ka računarstvu i informatici (IT smer), dok se na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nalazi se među svim akreditovanim osnovnim, srednjim i visokim školama i fakultetima u Srbiji pod brojem 1882.

Skeniran dokument

U tabeli ispod možete videti spisak svih predmeta IT Nacionalnog programa.

Obavezni predmetiIIIIIIIV
Srpski jezik i književnost4334
Engleski jezik2222
Istorija22- -
Geografija22--
Muzička kultura1---
Fizika2334
Hemija22--
Fizičko i zdravstveno vaspitanje2222
Matematika5555
Diskretna matematika--2-
Biologija--33
Psihologija-2--
Likovna kultura--1-
Sociologija---2
Filozofija---2
Primena računara322-
Programiranje553-
Računarski sistemi2---
Operativni sistemi i računarske mreže-2--
Objektno orijentisano programiranje--4-
Baze podataka--23
Programske paradigme---3
Veb programiranje---2
Izborni programiIIIIIIIV
Građansko vaspitanje/Verska nastava1111

*Za učenike koji nastavu slušaju na maternjem jeziku nacionalne manjine

Savremena gimnazija

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »
Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.