VELIKA MATURA

shlajfna

 

U skorije vreme buduće generacije polagaće veliku maturu umesto prijemnih ispita na fakultetima. Velika matura će, prema predlogu na kojem se još radi, biti posebna za svaki tip škole, odnosno imaćemo opštu, stručnu i umetničku maturu u zavisnosti od toga iz koje obrazovne ustanove srednjoškolci izlaze.
 

velika matura i studenti

Učenici Savremene gimnazije polagali bi opštu maturu, koju čine:

 1. obavezni predmeti
  • srpski
  • matematika
  • prvi strani jezik
  • izborni predmet
 2. opcioni predmeti
  • dodatni predmeti koji su potrebni za upis na određeni fakultet ili visoku školu

Velika matura, kao ispit znanja a i zrelosti, polagao bi se na kraju četvrte godine a učenici bi svojim rezultatima konkurisali na nekoliko fakulteta. Fakulteti bi tada, na osnovu svojih ranije utvrđenih kriterijuma, učenike rangirali nezavisno od drugih fakulteta, a ako bi učenik bio prihvaćen na više fakulteta u isto vreme, on bi mogao da odabere ponudu koja mu najviše odgovara u tom trenutku.

Savremena gimnazija

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »
Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.