Erasmus+ projekat „GARDENS”: Podsticanje ekološki održivih i zdravih navika ishrane kod srednjoškolaca

U eri digitalizacije i sve veće svesti o održivosti, Savremena gimnazija nastavlja da postavlja standarde u obrazovnom sektoru. Ovog puta škola je deo ambicioznog međunarodnog Erasmus+ projekta pod nazivom GARDENS, čiji je cilj da kroz hibridne obrazovne šeme podstakne ekološki održive i zdrave navike ishrane među srednjoškolskom populacijom.

Šta je projekat GARDENS

GARDENS je inovativni projekat koji okuplja škole i obrazovne institucije iz različitih evropskih zemalja sa ciljem promovisanja održivih praksi i zdrave ishrane. Projekat koristi digitalne alate i metode, uključujući razvoj mobilne aplikacije, kao i terenske aktivnosti i istraživanja.

Uloga Savremene gimnazije

Kao partner u ovom projektu, Savremena gimnazija ima ključnu ulogu u istraživačkoj fazi, učestvuje u pilot-aktivnostima i implementira lokalne obuke u Srbiji. Takođe, škola će biti aktivna u promociji i diseminaciji projekta na lokalnom nivou.

Zašto je ovo važno

Učešće u projektu GARDENS omogućava Savremenoj gimnaziji da pokaže svoju predanost održivosti i inovacijama, ali i da pruži svojim učenicima jedinstvenu priliku za međunarodnu saradnju i sticanje praktičnih veština koje su relevantne za 21. vek.

Ključne prednosti za učenike:

  • Međunarodna saradnja: Učenici će imati priliku da sarađuju sa vršnjacima iz drugih zemalja.
  • Praktične veštine: Projekat nudi hands-on iskustvo u oblasti održivosti i zdrave ishrane.
  • Tehnološka pismenost: Kroz korišćenje i testiranje mobilne aplikacije učenici će razviti digitalne veštine.

Partneri

U projektu GARDENS koordinator je Magura School iz Francuske (Guadeloupe), dok su partneri različite obrazovne i istraživačke institucije iz Evrope: NEST Berlin iz Nemačke, HYPEX i Univerzitet UNISS iz Italije, Savremena gimnazija iz Srbije i Lykeio-Agiou-Ioanni sa Kipra. Ovaj međunarodni tim zajedno će raditi naredne dve godine na promociji ekološki održivih i zdravih navika ishrane među školskom populacijom kroz inovativne hibridne obrazovne šeme.

Još jedan korak ka stvaranju lidera spremnih za izazove 21. veka

Učešće Savremene gimnazije u projektu GARDENS potvrđuje posvećenost škole inovacijama i održivom razvoju, dajući učenicima priliku da budu deo rešenja za neke od najprisutnijih problema današnjice. Ovo je još jedan korak ka ostvarivanju vizije škole da obrazuje lidere spremne za izazove i mogućnosti 21. veka.

Savremena gimnazija

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »
Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.