Erasmus projekat „GARDENS“ u Savremenoj gimnaziji: Popularizacija zdravih životnih stilova

Veoma smo ponosni što naša škola - Savremena gimnazija, učestvuje u dvogodišnjem Erasmus projektu - GARDENS. U ovom projektu pored naše škole učestvuju i Srednja škola „Sveti Jovan“ sa Kipra, Srednja škola „Archipel des Saintes“ iz Francuske (Guadeloupe), stručnjaci koji se bave nutricionizmom sa Univerziteta Sassari (University of Sassari) iz Italije, Nevladina organizacija (NGO NEST BERLIN EV) iz Nemačke i firma „Hypex Srl“ iz Italije.

Razvijanje svesti o kvalitetu i raznovrsnosti u ishrani mladih

Cilj projekta „GARDENS” je da se mladi, a naročito učenici srednjih škola, obrazuju i istraže različite aspekte ishrane. To uključuje proučavanje pravilne pripreme hrane, sa fokusom na značaju odabira kvalitetnih životnih namirnica. Projekat se bavi i edukacijom o pravilnom načinu konzumiranja hrane, naglašavajući važnost raznovrsnosti i balansa u ishrani kroz određivanje optimalnog broja dnevnih obroka.

Ekološka hrana kao ključ zdravlja: Podsticanje svesti o ishrani bez pesticida

Akcent je takođe stavljen i na upotrebu tzv. „Ekološke hrane“, odnosno namirnica koje nisu bile tretirane pesticidima, čijom upotrebom bi se nutritvna svojstva hrane smanjila i povećala potencijalna toksičnost zbog prisustva zagadjujućih materija. Na ovaj način svi učesnici projekta imaju jednu važnu zajedničku ulogu, a to je da učesvuju u kolektivnom buđenju svesti o značaju principa pravilne ishrane, kako kod učenika, tako i kod njihovih nastavnika i roditelja, koji u tom procesu direktno ili indirektno učestvuju.

Unapređenje zdravih životnih stilova kroz međunarodnu saradnju učenika

Zahvaljujući ogromnom angažovanju direktorke škole, Tatjane Koluvije, i Tima za projekte škole, naši učenici će imati priliku da rаzmene svoja iskustva sa iskustvima drugih učenika iz EU zemalja i na taj način daju dragocen doprinos razvoju Nauke o ishrani.

U ovom projektu aktivno učestvuju stručni saradnik škole Uroš Veličković (školski pedagog), kao i nastavnici Maja Merdović (nastavnica engleskog jezika i koordinator projekta) i Stefan Erčić (nastavnik biologije).

Verujemo da ćemo u narednom periodu opravdati poverenje koje nam je kao učesnicima ovog važnog istraživačkog projekta ukazano, i da će naši učenici, rame uz rame sa drugim učenicima iz Francuske i sa Kipra, dati direktan doprinos u popularizacji zdravih životnih stilova.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.