DRUŠTVENO-JEZIČKI SMER

uvod u kombinovani plan i program

Društveno-jezički smer Savremene gimnazije je pravi izbor za sve učenike koji žele da nakon srednje škole studiraju na fakultetima iz oblasti društveno-humanističkih nauka kao što su pravo, političke nauke, novinarstvo, sociologija, istorija, književnost, jezici i druge srodne oblasti.

Ako vaše dete pokazuje interesovanje za književnost, psihologiju, politiku i dešavanja u svetu, ako uživa u umetničkim delima ili mu strani jezici idu od ruke, onda je upis na društveno-jezički smer Savremene gimnazije pravi izbor.

Znanja koje učenici stiču tokom školovanja na ovom smeru su od neprocenjivog značaja ne samo za njihovo dalje školovanje, već i za razvoj opšte kulture, širine njihovih interesovanja i razmišljanja.

Nastavni plan i program društveno-jezičkog smera Savremena gimnazija sprovodi na osnovu rešenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije br. 022-05-00050 /2010-03, od 18.2.2021. godine. 

Idealan spoj društveno-humanističkih i prirodnih znanja

Cilj obrazovanja i vaspitanja u gimnaziji društveno-jezičkog smera je da se putem sticanja funkcionalnih znanja, ovladavanja veštinama, formiranja stavova i vrednosti u okviru nastavnih predmeta obezbedi pun intelektualni, emocionalni, socijalni, moralni i fizički razvoj učenika u skladu sa njihovim sposobnostima, potrebama, interesovanjima, kao i unapređenje jezičke, matematičke, naučne, umetničke, kulturne, tehničke i informatičke pismenosti, što je neophodno za nastavak obrazovanja i profesionalni razvoj svakog učenika.

Društveno-jezički smer u Savremenoj gimnaziji stavlja naglasak na društvene i humanističke predmete, ali u isto vreme sadrži značajan udeo prirodnih nauka, pa učenici na ovom smeru stiču širok spektar praktičnih znanja i iz matematike, informatike, fizike, biologije i hemije, dok izborni predmeti kroz projektnu i interdisciplinarnu nastavu doprinose boljem uspehu, kao i svestranijem i temeljnijem razumevanju i saznanju.

Upisati ovaj smer znači opredeliti se za dinamično okruženje u kome se posebna pažnja posvećuje sticanju znanja iz srpskog jezika i književnosti, usavršavanju stranih jezika, proučavanju psihologije, filozofije, sociologije, istorije, geografije i umetnosti i na taj način stiču funkcionalna znanja i veštine zbog kojih postaju najuspešniji studenti na domaćim i inostranim univerzitetima.

 

Znanja i veštine koje učenici društveno-jezičkog smera generalno stiču su im od koristi tokom daljeg školovanja na fakultetima zahvaljujući fokusu na kreativnost, svestranost i razvoj kritičkog mišljenja, kao i preduzetničkih veština, kako bi kasnije bili sposobni ne samo da stvaraju, već i da realizuju svoje ideje.

Društveno-jezčki smer pruža učenicima mogućnost da temeljno izučavaju maternji i strane jezike. Nastava iz oblasti drušvenih nauka pruža produktivnu osnovu za studije prava, ekonomije, politike i svih smerova filozofskog fakulteta. Pored širokog, temeljnog znanja, učenici razvijaju govornu kulturu, pismeno izražavanje, komunikacijske veštine, usavršavaju znanje jezika i spremaju se za aktivno učestvovanje u društvenom životu.

Društveno-jezički smer pruža najopštije znanje i kulturu i omogućava učenicima da kroz učenje stranih jezika komuniciraju sa vršnjacima iz celog sveta. Znanja koja učenici tokom školovanja steknu iz filozofije, psihologije, sociologije, likovne i muzičke umetnosti od nemerljivog su značaja ne samo za njihovo dalje školovanje, već doprinose i izgradnji njihove opšte kulture i širenju njihovih vidika i načina razmišljanja.

Učenici u čijem je školovanju naglasak na izučavanju društvenih nauka i jezika u odnosu na učenike koji se školuju na drugim programima u znatno većoj meri razvijaju:

Kritičko mišljenje
98
Kreativnost
71
Komunikacija
87
Saradnja
91

 

 

Razumevanje kulturnog nasleđa, podsticanje kreativnosti, razvijanje komunikativnosti i kritičkog mišljenja pomažu učenicima da stečena znanja primene u životu.

Zbog svega toga učenici društveno-jezičkog smera nalaziće se među najuspešnijim studentima fakulteta humanističkog i jezičkog usmerenja u Srbiji i inostranstvu, ali će uspešno upisivati i fakultete koji pripadaju grupi prirodno-tehničkih nauka.

Savremena gimnazija

Upis za generaciju 2022/23. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »
Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.