Školske tradicije u Savremenoj

 

Šta školovanje u Savremenoj čini stvarno drugačijim?

Savremena gimnazija pruža učenicima kvalitetno obrazovanje i najsavremeniju osnovu za dalji akademski i profesionalni razvoj, kao i upis na fakultete tehničkog, prirodno-matematičkog i društveno-humanističkog usmerenja kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Uz nastavni kurikulum odobren od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i akreditaciju čuvenog Univerziteta u Kembridžu, Savremena neguje interdisciplinaran naučni pristup u radu.

Pored spoja tradicionalnog i savremenog u nastavi, Savremena gimnazija godinama neguje niz vannastavnih aktivnosti koje su vremenom prerasle u školske tradicije. Od Savremenijade i humanitarnih akcija, preko zanimljivih susreta, podizanja ekološke svesti i terenske nastave, Savremena gimnazija u potpunosti opravdava svoj moto – stvarno drugačija.

Savremenijada – interdisciplinarni i zabavni pristup nastavi

Savremenijada predstavlja veliko takmičenje i nadmetanja u interesantnim i kreativnim disciplinama za učenike Savremene gimnazije. Sjajan spoj učenja i neprekidne zabave otelotvoren je u interdisciplinarnom pristupu kroz koji učenici proučavaju pojave i događaje na jedan stvarno drugačiji način. Održava se na kraju polugodišta i privlači ogromno interesovanje učenika Savremene, koji u timovima predstavljaju svoje odeljenje i razred.

Zanimljivo takmičenje kao što je Savremenijada u prvi plan ističe druženje i negovanje takmičarskog duha, ali i učenje na inovativan način, uz korišćenje modernih tehnologija i inventivnog nastavnog pristupa. Tako učenici imaju priliku da usavrše veštine crtanja u 3D formi, da preko iPada odgovaraju na pitanja iz geografije i istorije, da koriste kinetički pesak kako bi pravili figure različitih oblika, kao i da koriste aplikacije kao što su „Tangram”, „Puzzle Catcher”, „Riddle Stones”, „Brain It On” i druge.

 

Humanitarne akcije – gestovi učenika koji puno znače

Još jedna tradicija koju Savremena gimnazija neguje odnosi se na humanitarne akcije, odnosno solidarnost učenika sa ugroženim slojevima stanovništva, bilo da su u pitanju domovi za nebrinutu decu ili pomoć za najstarije sugrađane. Kao gimnazija koja promoviše određeni skup vrednosti, Savremena se trudi da kod učenika razvija osećaj za pomaganje drugima i inicira afirmativno delovanje učenika u zajednici.

Brojni projekti savremenih učenika koji promovišu pomenute vrednosti – humanitarne akcije za decu iz Svratišta i domova za nezbrinutu decu, kao i akcije posvećene korisnicima gerontoloških ustanova, predstavljaju odličan primer kako Savremena gimnazija učenicima usađuje svest o važnosti pomaganja ugroženim članovima zajednice. Nesebični gestovi učenika Savremene odavno su deo školske tradicije, a lista ustanova kojima je pružena pomoć raste iz godine u godinu.

 

Ekologija – skup održivih vrednosti koje Savremena neguje

Pored humanitarnog rada i pomaganja zajednici, Savremena gimnazija kao eko-škola od osnivanja radi na podizanju ekološke svesti učenika i učestvuje u akcijama koje omogućavaju šire delovanje učenika: akcije čišćenja okoline, anketiranje građana o ekološkim problemima, informisanje javnosti o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama iz pojedinih područja, zaštićenim objektima prirode, postupanju sa energentima, prednostima selektivnog prikupljanja otpada i dr.

 

„Zanimljivi susreti” u Savremenoj – poznate ličnosti i učenici

„Zanimljivi susreti” su još jedna školska tradicija koja kod učenika privlači posebnu pažnju. U okviru ovih susreta poznate ličnosti iz sveta umetnosti, kulture i sporta posećuju Savremenu gimnaziju i sa učenicima razgovaraju o svojim profesijama i zanimanjima. Od mladih glumačkih nada i bardova srpskih glumišta, preko poznatih muzičara i pevača, savremeni gimnazijalci imaju priliku da saznaju više o popularnim životnim pozivima, ali i da na zanimljiv način saznaju brojne anegdote iz života poznatih.

 

Terenska nastava – dodatni razlog zašto je Savremena drugačija od drugih

Pored kvalitetnog vannastavnog programa, Savremenijade i humanitarno-ekoloških akcija, Savremena gimnazija učenicima pruža još jedan vid modernog obrazovnog aspekta – terensku nastavu.

U sklopu terenske nastave učenici su posetili brojna kulturno-istorijska i arheološka nalazišta (Smederevska tvrđava, Viminacijum), manastire, zanimljive geografske predele (Resavska pećina, Lazarev kanjon) i druge lokalitete širom zemlje.

Uz interdisciplinaran pristup i spoj predmeta koji se na terenskoj nastavi izučavaju učenici Savremene imaju priliku da na inovativan način saznaju više o predmetima koje u školi izučavaju i da posete brojne zanimljive destinacije.

 

Školski bend – „Savremenovizija” i međunarodni nastupi muzičke sekcije

Nastupi članova muzičke sekcije Savremene gimnazije u sklopu pop-rok benda obeležili su brojne manifestacije u zemlji i regionu. Novogodišnji koncert pod imenom „Savremenovizija” bio je sjajna prilika da publika uživa u domaćim i stranim baladama i interpretacijama rok i pop pesama, a pokazao je i koliko su učenici Savremene napredovali u izgradnji svog muzičkog identiteta.

Pored domaćih nastupa na LINK2job sajmu zapošljavanja, Future Parku i humanitarnim priredbama, članovi sekcije Scenska umetnost, među kojima je i školski bend, nastupali su na Festivalu drame i dobrog humora pod nazivom STAGE, održanom u rumunskom gradu Kluž.

 

Upoznavanje sa visokoškolskim ustanovama - priprema za fakultet

Kao najsavremenija Kembridž gimnazija u regionu koja ogromnu pažnju poklanja pripremi učenika za dalji akademski razvoj, Savremena gimnazija često je domaćin visokoškolskim ustanovama, fakultetima iz zemlje i sveta, u sklopu pripreme za nastavak školovanja.

Pored toga, savremeni gimnazijalci posećuju fakultete širom zemlje, učestvuju u diskusijama sa iskusnim predavačima i upoznaju se sa nastavnim planom i programom visokoškolskih ustanova koje su ujedno i njihova sledeća potencijalna destinacija za nastavak edukacije.

 

Poseta ustanovama kulture – muzeji, bioskopi i pozorišta

Širok spektar vannastavnog programa Savremene gimnazije zastupljen je i u brojnim posetama savremenih učenika kulturno-istorijskim ustanovama (Narodni muzej, Istorijski muzej, Srpska akademija nauka i umetnosti), pozorištima (Narodno pozorište, Zvezdara teatar, „Madlenijanum”, Pozorište „Slavija”) i bioskopskim salama.

Učenici kroz interdisciplinaran pristup i razmišljanje o popularnim domaćim i stranim filmovima, predstavama po delima najpoznatijih domaćih i svetskih pisaca i zanimljivim izložbama uče na interaktivan način i koriste vannastavne aktivnosti u službi daljeg razvijanja svojih znanja.

 

Nauka van učionice – posete festivalima i interaktivnim predavanjima

Naučni aspekt učenja u Savremenoj ne završava se u učionicama, već se preliva i na brojne festivale (Festival nauke, Festival zdravlja i drugi), kao i na zanimljiva, interaktivna predavanja koja drže renomirani stručnjaci u brojnim naučnim oblastima. Savremeni gimnazijalci tako imaju priliku da nauče više o fenomenima i pojavama, da posete naučne izložbe i saznaju više o različitim naučnim pitanjima i otkrićima.

 
Savremena gimnazija

Upis za generaciju 2023/24. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »
Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.