Zanimljiva poseta izložbi u Muzeju primenjene umetnosti

Učenici I i II razreda Savremene gimnazije i tokom ove nedelje imaju priliku da posete izložbu „Moda u modernoj Srbiji”. Prezentacijom osamdeset jednog modnog predmeta iz Zbirke tekstila i kostima Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, gimnazijalci će moći da se upoznaju sa razvojem odevanja u Srbiji tokom XIX i početkom XX veka.

Moda kao kulturni fenomen modernog doba Srbije

Izložba „Moda u modernoj Srbiji” autorke Draginje Maskareli bavi se modom kao jednim od specifičnih kulturnih fenomena, modom kao velikim znakovnim pismom iz koga se mogu pročitati vreme, istorijske prilike, događaji i ljudi jedne epohe, u ovom slučaju reč je o XIX i početku XX veka. Taj period, kada moda dobija važnu ulogu u vizuelnoj reprezentaciji i konstruisanju identiteta pojedinaca, pripadnika vladarskih porodica i građanske klase moderne Srbije, predmet je projektnih zadataka izbornih programa: Umetnost i dizajn, Pojedinac grupa i društvo i Jezik, mediji i kultura.

Učenicima će ova izložba poslužiti kao osnova za proučavanje promena koje su nastale u odelima vladara, muškaraca, žena u XIX i XX veku, ali će se upoznati i sa terminima poput bidermajera, krinolina i turnira koji su bili vrlo popularni u tom periodu.

Više fotografija sa zanimljive posete pogledajte OVDE.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.