Interaktivna poseta Naučno-tehnološkom parku

Učenici Kombinovanog programa Savremene gimnazije koji slušaju predmet Cambridge Business na A i AS nivou posetili su Naučno-tehnološki park na Zvezdari. Naime, na inicijativu profesorke ovog predmeta Tamare Solomun, a u saradnji sa profesorkom engleskog Milicom Aleksić, organizovana je interdisciplinarna nastava praktičnog karaktera. 

Učenici su na časovima engleskog i biznisa diskutovali o preduzetništvu, startap firmama, tinejdžerima koji su postali uspešni preduzetnici, prednostima, ali i izazovima sopstvenog biznisa, kao i njihovim idejama za biznis.

Kako se razvija preduzetnički duh?

U skladu sa kurikulumom, organizovan je odlazak u NTP, gde je učenike dočekao tim mladih poslovnih ljudi, koji im je održao veoma zanimljivu i edukativnu prezentaciju o najuspešnijim startap firmama i preduzetnicima koji su svoje ideje doneli u NTP, o ponudi i podršci koju NTP pruža onima koji uđu u biznis inkubator, kao i o PARKUP projektu, koji organizuju za studente. 

Kroz ovo predavanje, učenici su obnovili koncepte koje su sa profesorkom Tamarom teorijski prošli na časovima biznisa.

Učešće na SCAMPER simulaciji – kreativnost, brzina, primena znanja

Učenici su tokom radionice i sami podstaknuti na kreativno, preduzetničko razmišljanje kroz simulaciju SCAMPER. U okviru simulacije, učenici su na zanimljiv način, kroz timski rad, generisali nove ideje za unapređenje odgovarajućeg proizvoda. S obzirom na to da su učenici imali samo 10 minuta za rad, od njih su se tražili timski rad pre svega, preduzetnička orijentisanost, da brzo i kreativno razmišljaju i da primene naučeno.

Nakon isteka vremena, svaka grupa prezentovala je svoju ideju panelu sudija iz Naučno-tehnološkog parka, koji im je zatim postavljao dodatna pitanja podstičući ih i dalje da kritički misle. Učenici su izuzetno profesionalno pristupili zadatku i sudije su ih ocenile vrlo pozitivnim povratnim informacijama, dok je pobednički tim dobio simboličnu nagradu. 

Tokom posete su imali priliku da vide i 3D inovacionu laboratoriju, u kojoj mladi preduzetnici rade na razvoju svojih hardverskih rešenja, što im je dodatno približilo nove tehnologije koje nastaju u inspirativnom okruženju ove zajednice.

Više zanimljivih fotografija pogledajte OVDE.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.