Savremeni gimnazijalci na izložbi „Američki pop-art”

Savremeni gimnazijalci su u sredu, 7. marta, posetili Kuću legata kako bi pogledali izložbu „Američki pop-art” i otkrili viziju genijalnih predstavnika popularne umetnosti.

Dela poznatih umetnika ostavila poseban utisak na učenike

Kolekcija grafika najpoznatijih predstavnika američkog pop-arta stigla je u Beograd i okupila savremene zaljubljenike u umetnost. Postavku izložbe činilo je više od sto originalnih radova, rađenih različitim tehnikama, a koji su u vlasništvu prestižne galerije „Visconti Fine Art”, osnovane u Milanu 1973. godine.

Učenici su u društvu Ane Manojlović, profesorke likovne kulture, imali priliku da vide originalne radove nastale u periodu od 60-ih godina prošlog veka do prve decenije 21. veka. Najjači utisak na njih ostavila su čuvena ostvarenja Endija Vorhola, Džejmsa Rozenkvista i Toma Veselmana.

Izložba koja je inspirisana svakodnevnim životom i postavljanjem trivijalnih motiva u umetničku formu pokazala je savremenim gimnazijalcima kako su pop-art umetnici otvarali mnoga pitanja o statusu umetnika i odnosa savremenog života i umetnosti.

Pop art izložba

Izložba kao priprema za samostalne pop-art projekte

Savremeni gimnazijalci su uživali u ovoj poseti koja je učenicima trećeg razreda pomogla da se podsete ranije obrađenog gradiva i utvrde znanje. Za savremene drugake ovo je bila sjajna prilika da se pripreme za usvajanje gradiva koje će obrađivati u drugom razredu.

Inspirisani ovom izložbom, kao i samom pop kulturom, koja im je veoma bliska, učenici će na časovima likovne kulture primeniti sva stečena znanja i samostalno izrađivati plakate i stripove u pop-art stilu. Teme koje će obrađivati biće savremene i aktuelne, a izrada zadataka će im pomoći da bolje razumeju estetiku ovog pravca i shvate ideju potrošačkog društva, koje je glavna inspiracija pop-art stvaraocima. Sve ove zadatke učenici će izvesti digitalno, pomoću brojnih aplikacija, čime će dodatno razviti i likovne tehnike koje nisu isključivo u vezi sa tradicionalnim crtanjem i slikanjem, već se osvrću i na moderne umetničke tendencije.

Željno i nestrpljivo iščekujemo radove učenika i ne sumnjamo da će spoj moderne tehnologije, kreativnosti i mašte savremenih gimnazijalaca rezultirati sjajnim idejama i delima koja su u duhu pop-art pravca.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.