Posetili smo izložbu koja je postavljena u čast meksičkom prazniku Danu mrtvih

Dana 4. 10. 2021. godine učenici Savremene gimnazije posetili su Institut „Servantes” u Beogradu. Profesorka španskog Milica Ivanović i profesorka španskog i latinskog Anita Stanković sa učenicima su posetili izložbu koja je postavljena u čast meksičkom prazniku Danu mrtvih.

Kako je Hispanska sekcija osnovana sa ciljem da se učenici detaljnije upoznaju sa hispanskom kulturom i tradicijom, ovo je bila idealna prilika da se sekcija održi u izložbenoj sali Instituta.

Izuzetna nam je čast bila što nas je dočekala supruga ambasadora Meksika Eun Hai Kim, koja je inače rodom iz Koreje.

Dan mrtvih (šp. Día de Muertos) meksički je praznik koji se proslavlja u celom Meksiku, a naročito u centralnom i južnom delu Meksika. Višednevna proslava praznika podrazumeva porodicu i prijatelje koji se okupljaju kako bi se molili i setili se prijatelja i članova porodice koji su umrli i koji im pomažu da podrže njihovo duhovno putovanje. U meksičkoj kulturi smrt se smatra prirodnim delom ljudskog ciklusa. Meksikanci na to ne gledaju kao na dan tuge, već kao na dan proslave, jer se njihovi najmiliji bude i slave sa njima. Godine 2008. ova tradicija je upisana na spisak Uneskove svetske baštine.

Učenici su bili u prilici da pogledaju kako izgleda oltar koji se za vreme ovog praznika postavlja u svim kućama u Meksiku i svedoči o bogatoj kulturnoj tradiciji prehispanskih naroda na teritoriji Meksika. Na kraju ovog fenomenalnog izlaganja imali smo prilike da probamo „pan de muerto” (hleb mrtvih, vrsta kolača koja se priprema isključivo za ovu priliku), kao i da degustiramo meksičku toplu čokoladu, jer tako tradicija nalaže.

Nakon ove priče učenici su posetili i Biblioteku „Hose Jero”, koja je otvorena za javnost od maja 2004. godine. U biblioteci se nalazi bogat fond španske i hispanoameričke književnosti, veliki broj filmova i znatan broj referencijalnih dokumenata. Biblioteka ima prostor za učenje i besplatan bežični internet.

Učenici su zadovoljno izjavili da je poseta bila veoma inspirativna i svi zajedno jedva čekamo da ponovo posetimo Institut „Servantes”, koji nas uvek sačeka raširenih ruku.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.