Nova savremena avantura u arheološkom nalazištu Vinča

Učenici prvog razreda Savremene gimnazije posetili su arheološko nalazište Vinča u petak, 29. septembra, a u istoj poseti bili su i učenici International School Savremene kako bi probudili svoj istraživački duh, maštu i radoznalost.  

Ova poseta je bila prilika za nezaboravno putovanje u daleku prošlost i jedinstveno iskustvo koje je savremenim gimnazijalcima otključalo riznicu prošlih vremena.

Vinča – podsetnik na bogatu istoriju

Na jednom od najstarijih arheoloških nalazišta koje se nalazi nedaleko od Beograda, na desnoj obali Dunava, savremeni gimnazijalci su otkrili da se do znanja može doći na kreativne i neočekivane načine.

Oni su povezali znanja iz istorije, nauke i umetnosti, i na licu mesta otkrili tajne jedne od najstarijih evropskih civilizacija koja datira iz perioda od 5.000 godina pre nove ere. Učenici su u Vinči videli ostatke iz neolita, jame iz bakarnog i bronzanog doba, kao i srednjovekovne nekropole, i u svojoj mašti oživeli slike ljudi koji su živeli u to vreme.

Stečena znanja iz istorije i likovnog, savremeni gimnazijalci su posle ove posete mogli da povežu i sa eksponatima koje su videli u muzeju.

Vinča i poseta

Učenje van postavljenih okvira

Savremeni gimnazijalci u Vinči nisu samo bili samo aktivni slušaoci, već su imali i malo drugačije zadatke. Na osnovu pročitanih članaka i projektovanog filma diskutovali su o ledenom dobu i evoluciji, a sa kustosom muzeja pogledali su aktuelnu izložbu i čuli interesantne priče u vezi sa postavkom, što im je pomoglo da razumeju početke čovečanstva.

Kreativnost, maštovitost i timski duh nisu manjkali savremenim gimnazijalcima ni u takmičenju „Kameno vs. moderno doba”, koje im je pomoglo da uvide razlike između života u preistoriji i života savremenog doba, a osim toga, pokazali su da im je ova tema nakon posete bila mnogo jasnija.

Kako bi ovo putovanje kroz vreme bilo još zabavnije, gimnazijalci su prilikom posete uskočili u cipele jednog običnog Vinčanca, a inspirativne asocijacije slikovito su opisali u svojim dnevnicima iz Vinče.

Nezaboravni piknik za potpuni doživljaj

Za kraj ove uzbudljive avanture savremeni gimnazijalci su uživali na pikniku, što je bila odlična prilika za sumiranje utisaka.

Učenje kroz iskustvo i aktivno orijentisana nastava pravi su put ka sticanju trajnih i korisnih znanja, zato Savremena gimnazija svojim učenicima neprestano omogućava ovakve sadržaje, shvatajući da je to način da znanje postane funkcionalno, a učenje proces kom se učenici iznova raduju.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.