Uzbudljiva poseta Srpskoj akademiji nauka i umetnosti

Učenici II razreda iskoristili su izuzetnu priliku da posete Srpsku akademiju nauka i umetnosti kroz akciju „Otvorena vrata SANU”. Na taj način gimnazijalci su realizovali nastavu izbornog programa Pojedinac, grupa i društvo, kao i programa Jezik, mediji i kultura.

Impresivno zdanje hrama umetnosti i nauke

Učenici su se upoznali sa istorijom ovog hrama nauke i umetnosti srpskog naroda, u impresivnom zdanju, kroz reči nadahnutog vodiča, koji je obraćanje prilagodio uzrastu i neprekidno držao pažnju gimnazijalcima. Drugaci su na početku čuli osnovne informacije o nastanku ove ustanove. Zatim su obišli Svečanu salu, u kojoj se održavaju pristupne besede budućih akademika, kao i razna predavanja i tribine. 

Posebno zanimanje učenika izazvala je spomen-soba akademika Branka Ćopića, književnika sa čijim su se delima već upoznali. Pogledali su i kratak film u kome jedan od najpoznatijih pisaca Branko Ćopić govori o svom detinjstvu i inspiraciji za svoje likove.

Arhiv SANU – riznica koja krije neprocenjive istorijske artefakte

Učenici su posetili i Arhiv SANU, ispunjen unikatima neprocenjive vrednosti, koji čuva tapije srpske istorije od srednjeg veka do današnjih dana. Učenici su tokom posete saznali o dokumentima koje su znameniti Srbi zaveštali Arhivu sa ciljem očuvanja srpske kulturne baštine, a imali su i jedinstvenu priliku da pogledaju Delovodni protokol Karađorđa Petrovića, pisanu zaostavštinu porodice Obrenović, Vuka Karadžića, Milutina Milankovića, Jovana Cvijića, kao i zaostavštinu znamenitih pisaca i pesnika – Ive Andrića, Branka Ćopića, Milana Rakića. Posebnu pažnju privukao nam je i spomenar Mine Karadžić i Dečanska hrisovulja, u kojoj kralj Stefan Dečanski nabraja sela koja dodeljuje manastiru.

Poseta SANU ostavila je veliki utisak na nas, a učenici su shvatili značaj očuvanja srpske kulturne baštine.

Više zanimljivih fotografija pogledajte OVDE.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.