Savremeni maturanti stekli nova iskustva na poslednjoj terenskoj nastavi u Vršcu

Savremena gimnazija od 2015. godine uspešno organizuje i realizuje terensku nastavu za svoje učenike. Terenska nastava zamišljena je kao interdisciplinarno povezivanje više predmeta i rad na terenu, koji predstavlja praktičnu primenu teorijskih znanja iz različitih predmeta usvojenih kroz osmatranje, merenje, povezivanje i realizovanje projekata.

Ovogodišnja destinacija terenske nastave za savremene maturante bio je Vršac, gde su učenici u oktobru posetili Vazduhoplovnu akademiju. Osim drugačijeg vida nastave i mogućnosti da na zanimljiv način povežu svoje znanje iz matematike, informatike, fizike i geografije, poseta Vazduhoplovnoj akademiji pružila im je i mogućnost karijernog vođenja i profesionalne orijentacije u vezi sa školovanjem iz oblasti vazduhoplovstva.

Učenici su sa svojim nastavnicima imali priliku da čuju kratko predavanje o Akademiji (istorijat i mogućnosti upisa), a zatim su imali predavanje na temu navigacije i orijentacije u prostoru, gde su slušali o geografskom koordinatnom sistemu, načinu određivanja geografske širine i dužine, merenju nadmorske visine i značaju svega navedenog za pilote.

Nakon predavanja radili su praktične zadatke na topografskim kartama. Pomoću lenjira i uglomera određivali su geografsku širinu i dužinu pojedinih tačaka, kao i azimut.

Pista, hangari, komandni toranj, trening simulatori letenja i svakodnevnica jednog pilota

Grupa je posle praktične vežbe podeljena na dva dela – prva grupa učenika otišla je da se upozna sa pistom aerodroma u Vršcu, kao i da poseti dva hangara (u jednom su avioni u upotrebi, a u drugom je remontni deo). Tokom obilaska savremeni četvrtaci su slušali o karakteristikama aviona (brzina, vrednost, težina, način letenja, uslovi i sl.), a imali su priliku i da vide kako izgleda njihova popravka.

Druga grupa maturanata je za to vreme obilazila komandni toranj i saznala kako izgleda svakodnevica jednog pilota (prikupljanje meteoroloških podataka, plan leta, letenje, analiza leta). Nakon toga učenici su imali priliku da vide kako izgledaju trening simulatori letenja na kojima se obučavaju piloti i da ih isprobaju.

Podsticanje interesovanja za učenje i podučavanje

Terenska nastava usmerena je na učenike koji istražuju svoju okolinu, na njihove potrebe i interesovanja. Istraživanjem svoje okoline oni stupaju u aktivan odnos s njom, proširujući svoje horizonte. Upravo takva iskustva i učestvovanje u aktivnostima predstavljaju snažan motivacioni faktor i za učenike i za nastavnike, podstičući njihovo interesovanje za učenje i podučavanje.

Sigurni smo da je savremenim gimnazijalcima i ova poslednja terenska nastava pružila nova iskustva i naučila ih vrednim lekcijama koje se tiču nauke i vazduhoplovstva i, onog najvažnijeg, prijateljstva.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.