Eko-radionice u Savremenoj gimnaziji

Savremeni gimnazijalci su posvećeni unapređenju i očuvanju životne sredine, a njihova škola im je pružila mogućnost da u utorak, 13. marta, unaprede svoja znanja iz oblasti ekologije i, u saradnji sa koordinatorima međunarodnog projekta Eko-škole, organizovala za njih radionice „Svaka limenka se računa” i „Energetska efikasnost”.

Razvijenija ekološka svest

Savremena gimnazija je eko-škola, koja vodi računa o zaštiti životne sredine, a njeni učenici veoma rado učestvuju u svim ekološki orijentisanim aktivnostima koje im pomažu da unaprede ekološku svest.

Tokom radionica učenici su sa predavačima razgovarali o značaju reciklaže i otkrili koliko se struje može uštedeti reciklažom jedne limenke, šta sve može nastati od recikliranja aluminijuma i mnoge druge zanimljive detalje.

eko

Učenici su ovom prilikom saznali i za Fondaciju za reciklažu limenki za piće, sa kojom eko-škole sarađuju, a predstavljen im je i program „Mladi eko-reporteri”, čiji je cilj da se mladi uključe u rešavanje problema i pitanja u vezi sa životnom sredinom.

Savremeni gimnazijalci su na ovim poučnim predavanjima otkrili načine za istraživanje lokalnih problema u zajednici, saznali brojne detalje o radu „Mladih eko-reportera” i naučili kako mogu da predlažu moguća rešenja i izveštavaju lokalnu javnost o pitanjima životne sredine i njihovim mogućim rešenjima putem članka, fotografije ili video-zapisa.

Još jedan konkurs za savremene gimnazijalce

Kako bi nastavili da neguju svoju ekološku svest, učenici Savremene gimnazije će i ove godine imati priliku da učestvuju u konkursu za mlade eko-istraživače, čija je tema „Energetska efikasnost u očima mladih eko-reportera”.

Da podsetimo, prošle godine je savremena gimnazijalka Natalija Stanković osvojila drugo mesto na konkursu „Štedi resurse, ne bacaj, recikliraj!“ u okviru međunarodnog programa „Mladi eko-reporteri”, a verujemo da će istim stopama nastaviti i njeni drugari iz škole i ove godine pokazati odlične rezultate.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.