Humanost na delu: Savremeni učenici darivali hranu prihvatilištu za pse u okviru akcije „Volimo životinje i pomažemo im”

Učenici Savremene gimnazije u okviru humanitarne akcije „Volimo životinje i pomažemo im”, koju su samostalno pokrenuli u Savremenoj gimnaziji, još jednom su pokazali brigu i odgovornost prema čovekovim najboljim prijateljima – psima.

Nakon što su prikupili hranu za pse, savremeni učenici su je odneli u pratnji profesorke građanskog vaspitanja Ane Brkić u Centar za sterilizaciju sa prihvatilištem za pse u Rakovici.

Naučena bitna lekcija – kako pomoći psima koji još uvek nemaju svoj dom

Tokom ove interesantne posete učenici Savremene imali su priliku da vide pse koji su ostavljeni na ulicama Beograda, uglavnom usled neodgovornosti njihovih vlasnika.

Prihvatiliste_za_pse

Posvećeno i gostoprimljivo osoblje azila provelo je učenike kroz čitav prostor i upoznalo ih sa problemima pasa lutalica u gradu, uslovima u kojima žive u azilu, kao i uslovima za njihovo udomljavanje. Domaćini su izrazili veliku zahvalnost zbog ove posete i pohvalili učenike zbog njihove inicijative.

Prostor adaptiran prema potrebama napuštenih životinja

Centar za sterilizaciju sa prihvatilištem za pse u Rakovici svim životinjama omogućava neophodne veterinarske preglede, trijažu, vakcinaciju, postoperatvne tretmane. Ovo prihvatilište posebno je osposobljen kompleks koji čine: prijemni i postoperativni blokovi, prijemna ambulanta, laboratorija, prostorija za pripremu hrane, edukacioni centar.

Bolja obaveštenost najbitniji je korak ka podizanju svesti o odgovornosti prema životinjama

Prema rečima Ane Brkić, profesorke građanskog vaspitanja u Savremenoj, najjači utisak nakon posete Centru za sterilizaciju sa prihvatilištem za pse u Rakovici jeste podizanje svesti o odgovornosti prema životinjama.

„Budući da svako prijateljstvo podrazumeva uzajamnost, posvećenost, ali i odgovornost, najvažniji utisak nakon posete jeste važnost podizanja svesti naše zajednice o odgovornosti prema životinjama. Jedino tako je moguće da psi ostanu čovekovi najbolji prijatelji, ali je potrebno i da čovek postane najbolji prijatelj pasa”, rekla je profesorka Brkić.

Savremeni gimnazijalci neguju humanost i rado se odazivaju ovakvim akcijama

Utisci učenika koji su posetili azil veoma su pozitivni.

„Mnogo mi je drago što ovako nešto postoji u našoj zemlji i volela bih da se više ulaže u ovakve organizacije kako bi uslovi za pse tamo bili još bolji i lepši”, istakla je savremena gimnazijalka Adriana Salahović.

Savremena gimnazija kroz podršku i učešće u humanitarnim akcijama i sličnim inicijativama svakodnevno razvija svest kod učenika, koji daju najbolji primer svojim vršnjacima.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.