Festival „Španski metar”: Savremene gimnazijalke na projekciji filma „Mlada”

Učenice Savremene gimnazije su u sredu, 23. maja, u Domu omladine Beograda prisustvovale festivalu ljubitelja hispanske kulture „Španski metar” i pogledale nagrađivani film „Mlada”, priznate autorke Paule Ortiz.

Adaptacija čuvene Lorkine drame u „Ženskom uglu”

Savremene gimnazijalke su na ovaj festival otišle sa profesorkom španskog jezika Jovanom Vidović, sa kojom su usavršavale španski jezik i gledale dramatične, poetične, ali i uzbudljive slike, stopljene u filmsku priču za sva vremena. Projekcija filma „Mlada” održana je u okviru dela festivala pod nazivom „Ženski ugao”, kao sastavni deo redovnog programa Instituta Servantes, nastalog kao odraz želje da se istakne specifičnost ženske vizure u različitim oblastima španske fimske produkcije.

„Španski metar”

Film „Mlada”, koji predstavlja prelomnu tačku u filmskom stvaralaštvu Paule Ortiz, pokazao je savremenim gimnazijalkama kako izgleda slobodna adaptacija drame „Krvava svadba” Federika Garsije Lorke i na drugačiji način dočarao poznatu priču o ljubavi i prijateljstvu. Ovo filmsko ostvarenje, koje je osvojilo mnogobrojne nagrade, među kojima su i one za najbolju fotografiju, najbolju žensku ulogu i najbolji film van katalonskog govornog područja, ispunilo je i očekivanja savremenih učenica.

Savremene gimnazijalke su ovo žensko druženje, osim za usavršavanje španskog i umetničko uzdizanje, iskoristile i za dobru zabavu i druženje.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.