Ekolovke u Savremenoj: Izrada olovaka od recikliranih novina i njihova prodaja u humanitarne svrhe

Savremena gimnazija, kao eko-škola, konstantno se trudi da sa učenicima radi na razvijanju svesti o važnosti očuvanja životne sredine.

U skladu sa time, profesorke Tamara Rajinac, Zorana Milićević i Milica Aleksić su u okviru obrađivanja ekologije na časovima globalnih perspektiva i engleskog jezika realizovale projekat „Ekolovke”.

Naime, nakon što su se učenici upoznali sa najvažnijim ekološkim pojmovima i problemima, istraživali o efektu staklene bašte, klimatskim promenama, globalnom zagrevanju, obnovljivim i neobnovljivim izvorima energije i reciklaži, dobili su zadatak da izrade olovke od recikliranih novina. Za ovu aktivnost najviše su koristili časopis „LICEULICE”, koji profesorke inače kupuju i koriste u nastavi, jer časopis predstavlja izuzetan primer socijalnog preduzetništva i brige za ugrožene grupe ljudi u našoj zajednici. Samim tim su se učenici upoznali i sa njihovom misijom i konceptom rada i osvestili potrebu da se pomogne ljudima kojima je to potrebno.

Sav prikupljeni novac odlazi u humanitarne svrhe

S obzirom na to da je u subotu, 22. aprila, obeležen Dan planete zemlje, želeli smo da početak humanitarne prodaje bude vezan baš za taj datum, pa je zato od ponedeljka, 24. aprila, počelo emitovanje i promotivnog videa čiji je cilj da učenike motiviše da kupe olovke koje su izradili njihovi drugovi i drugarice, ali i da na taj način pomognu nekome, jer sav prikupljeni novac odlazi u humanitarne svrhe, istakla je profesorka Tamara Rajinac.

Produžavanje života novinskog papira kreiranjem novih upotrebnih predmeta

Ideja je potekla od svakodnevne pojave da učenici nemaju olovke ili im se olovke istroše. Mnoge kompanije promovišu svoju društvenu odgovornost tako što nabavljaju olovke od recikliranog papira sa svojim logom. Shvatili smo da naši učenici to mogu sami da urade i na taj način produže život novinskog papira, naprave novi upotrebni predmet, ali i pomognu drugima kroz skromnu novčanu donaciju, rekla je profesorka Milica Aleksić.

Sledi projekat koji obuhvata istraživački rad u okviru biomaterijala

Profesorka likovne kulture Zorana Milićević naglašava: Učenici vole da rade na projektima u kojima vide vrednost, svrhu i jasan cilj, te se stalno trudimo da za njih pripremimo nešto novo i zanimljivo. Već sada radimo na novoj ideji čiju realizaciju očekujemo pred kraj školske godine i koja obuhvata istraživački rad u okviru biomaterijala.

Pozivamo sve škole da ovaj isti projekat sprovedu sa svojim učenicima i jednom akcijom učine više dobrih dela.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.