Nova humanitarna akcija savremenih gimnazijalaca: Pomoć manastiru Sveta Petka

Rednovnim podsticanjem učenika na aktivnosti pomaganja onima koji su u teškoj situaciji dovodi do zdravog emotivnog i društvenog razvoja učenika. Iz tog razloga su savremeni gimnazijalci još jednom pokazali svoju humanost. Učenici su pomogli domu za decu ometenu u razvoju pri manastiru Sveta Petka u Izvoru kod Paraćina. Humanitarna akcija pokrenuta je uz inicijativu profesorke verske nastave Ane Marjanović, koja je u razgovoru sa monahinjama saznala da su im neophodni mesni proizvodi, brašno, sredstva za higijenu, voće i povrće, koje su humani savremeni gimnazijalci i njihovi profesori obezbedili. 

Takođe, učenici koji su bili u mogućnosti uplatili su novac kako bi olakšali težak život monahinja i dece o kojima one brinu. 

Pomoć za najugroženije štićenike manastirskog doma

Manastir Sveta Petka u Izvoru nalazi se pod upravom manastira Ravanica. Sestrinstvo manastira, pored molitvi i bogosluženja, veći deo dana čuva decu o kojoj se brine, pruža im bezrezervnu ljubav i duhovnu utehu. U domu pri manastiru boravi 88 napuštenih, bolesnih i nepokretnih štićenica uzrasta od 18 do 80 godina. 

Svetinja, koja datira iz 14. veka, obnovljena je kao muški manastir 1824. godine, a svoj preobražaj i današnju namenu manastir je dobio 1942. godine, kada ga prvi put nastanjuju izbeglička, a zatim teško bolesna deca.

Savremeni gimnazijalci i ovaj put odazvali su se u velikom broju i pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija. Bravo za njih!

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.