Savremeni gimnazijalci na izložbi „Stare iskre za nove nade”

Učenici Savremene gimnazije su u utorak, 26. septembra, posetili Muzej nauke i tehnike kako bi pogledali izložbu „Stare iskre za nove nade” i uživali u postavci koja ih je odvela daleko u prošlost.

Iz moderno opremljene učionice u kabinet za fiziku iz 19. veka

Na izložbi Stare iskre za nove nade” savremeni gimnazijalci su imali priliku da vide 25 replika mašina, aparata i instrumenata koji su oživeli kabinet za fiziku specijalizovan za elektrostatiku s kraja 19. veka, a koje je izradio autor izložbe David Flores.

Savremeni gimnazijalci u poseti Muzeju nauke i tehnike i izložbi „Stare iskre za nove nade”

Na ovom uzbudljivom putovanju kroz vreme učenici su se bliže upoznali sa najvažnijim tipovima elektrostatičkih mašina, među kojima su i replike retkih mašina kao što su Narnova, Kareova, Holcova, Rigijeva i Bonenbergova, a poseban utisak na njih su ostavili klasični uređaji kao što su elektroskop, Lajdenska boca i Van de Grafov generator.

Deo izložbe u kojoj su gimnazijalci uživali je posvećen i važnim knjigama iz istorije nauke sa opisima mašina i ilustracijama prema kojima su one izrađene, kao i uzorcima korišćenih materijala.

Poseta kao priprema za Viki-projekat

Savremena gimnazija od 2016. godine učestvuje u misiji širenja slobodnog obrazovanja kao prva Viki-škola.

U okviru projekta Vikimedije, savremeni gimnazijalci svakodnevno nesebično dele svoje znanje i predstavljaju svetu sve ono što su naučili. Jedan od njihovih narednih zadataka biće inspirisan baš ovom izložbom, pa tako učenici pripremaju članak za Vikipediju kojim će predstaviti eksponate koje su videli i time objediniti stečeno znanje iz istorije, fizike i informatike.

Zanimljivi zadaci i projekti uvek obraduju savremene gimnazijalce, a posete poput ove pokazuju da se znanje može steći na zanimljiv i uzbudljiv način.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.