Terenska nastava u Savremenoj: Poseta antičkom gradu i rezervatu prirode

Učenici prvog, drugog i trećeg razreda učestvovali su u zajedničkoj jednodnevnoj terenskoj nastavi u Sirmijumu i „Zasavici”. Terenska nastava je zamišljena kao interdisciplinarni pristup nastavi, koji je ovaj put spojio geografiju, biologiju, istoriju i engleski jezik.

Gimnazijalci u Sirmijumu – uživanje na stazama Rimskog carstva

Učenici su tokom terenske nastave imali priliku da vide ostatke jedne od prestonica Rimskog carstva – Sirmijuma. Tom prilikom prošetali su kroz Carsku palatu, saznali da je tu rođeno čak osam rimskih vladara i da je za vreme Rimljana taj deo bio službeni prostor za obavljanje carskih dužnosti. Nakon obilaska palata u gradskom jezgru Sremske Mitrovice, učenici Savremene posetili su i još dva lokaliteta – Baziliku Svetog Dimitrija i žitnicu (horeum).

Bogatstvo prirode u „Zasavici” – vožnja brodom i uživanje u flori i fauni

Put je nastavljen ka Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica”, koji se nalazi u blizini Mačvanske Mitrovice. Učenici su u „Zasavici” imali priliku da se voze brodićem i da sa vode spoznaju lepote ovog rezervata. U središnjem delu nalazi se veliki pašnjak površine 300 hektara, na kome slobodno šetaju magarci, mangulice, podolska goveda, ovce i divlji konji.

Zasavica je napušteno rečno korito istoimene reke, koje je vremenom pretvoreno u rečno jezero – mrtvaju. Zanimljivo je da se hrani podzemnom vodom reke Drine, a ne Save, kako se verovalo prvobitno.

Tokom terenske nastave savremeni učenici imali su i mali zadatak na terenu. Snimali su reportažu o rezervatu, dok ih je po povratku sačekao i interdisciplinarni upitnik iz svih pomenutih predmeta.

Terenska nastava još jednom je pokazala da se u Savremenoj gimnaziji uči na interaktivan, kreativan i zabavan način, koji učenicima privlači pažnju i od njih stvara aktivne istraživače i mlade naučnike.

Više fotografija u galeriji ispod:

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.