Usavršavanje španskog i istorije uz „Kraljicu Španije”

Učenici Savremene gimnazije su u sredu, 29. marta, u bioskopu Cineplexx, uživali u novom ostvarenju španskog režisera Fernanda Truebe „Kraljica Španije“. Ovo je bila odlična prilika za one koji uče španski jezik u školi da ga još više usavrše, dok su ostali uživali u drugačijem doživljaju istorije, prvoklasnom glumačkom umeću, ali i u lepoti glavne glumice u ovom ostvarenju, Penelope Kruz.

Osvrt na Frankov režim iz 50-ih godina

Španski oskarovac, koji iza sebe ima filmove poput „Belle Epoque” (Oskar za najbolji strani film), „Chico and Rita”, „Calle 54”, ali i „Opera prima” (nagrada na festivalu u Veneciji), ovoga puta je filmsku publiku iznenadio malo drugačijim scenarijom.

Makarenu Granadu, američku glumicu španskog porekla, koja se pedesetih godina prošlog veka vratila u otadžbinu kako bi snimila film o kraljici Izabeli, odlično je dočarala zavodljiva Penelope Kruz. Gimnazijalci su se podsetili i znanja o burnom periodu španske istorije za vreme diktatorskog režima Franciska Franka, i sve to kroz neobičan humor koji je bio lajtmotiv ovog dvočasovnog filma.

"Španska kraljica"

Inače, Fernando Trueba je ove godine bio počasni gost 45. Međunarodnog filmskog festivala, a prilikom posete Beogradu nagrađen je i „Zlatnim pečatom”, najvišim priznanjem Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Spoj edukacije i zabave

Spoj zabavnog i edukativnog je najbolji način za bogaćenje stečenih i usvajanje novih znanja. Zahvaljujući čestim posetama brojnim društvenim i kulturnim manifestacijama, savremeni gimnazijalci proširuju svoje znanje, koje, usvojeno na ovaj način, ostaje trajno.

S obzirom na to da učenici sami ističu da su im ovakve vannastavne aktivnosti posebno drage i poučne, Savremena nastoji da ih organizuje što češće, jer je učenje mnogo više od listanja knjiga i učenja teorije.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.