Izlet u Šumadiju: Nastava u prirodi za kreativnije časove

Učenici trećeg razreda Savremene gimnazije su u petak, 23. novembra, sa svojim profesorima nakratko zakoračili u prošlost i upoznali istoriju kraljevske porodice Karađorđević i Prvog srpskog ustanka, kada su krenuli putem Šumadije.

Orašac – mesto pobune i slobode

Vođeni istraživačkim zadacima koje su dobili od profesora, učenici su najpre posetili selo Orašac nadomak Aranđelovca, mesto dogovora o podizanju Prvog srpskog ustanka i proglašenja Karađorđa Petrovića vrhovnim voždom.

Orašac

Zatim su obišli i Crkvu Vaznesenja Gospodnjeg, spomen-školu i spomen-česmu u Marićevića jaruzi, kao i muzej i skulpturu Karađorđa. Nakon ovoga, oni su radili zadatak o poznavanju osnovnih pojmova u vezi sa Prvim srpskim ustankom, a učenici Savremene pokazali su zavidno znanje o tome.

Put je učenike dalje odveo u Aranđelovac i pećinu Risovaču

Putešestvije je dalje nastavljeno ka Aranđelovcu, na čijem se ulazu nalazi brdo Risovača sa pećinom, značajnim arheološkim i paleontološkim nalazištem, koja je zbog svojih prirodnih osobenosti i kulturno-istorijskih vrednosti proglašena spomenikom prirode i kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Risovača

Savremeni učenici su i ovde zastali kako bi čuli o dugogodišnjem istraživanju o risovačkoj pećini, koje govori o mnoštvu otkrivenih fosilizovanih kostiju i zuba brojnih životinjskih vrsta koje su za vreme poslednjeg ledenog doba živele na stepama oko Risovače.

Ručak u etno-selu Brestovi i vizija

Nakon obilaska pećine učenici su se uputili na planinu Bukulju, gde su posetiti etno-selo Brestovi i vizija. Tamo su uz toplu, domaću atmosferu uživali u ručku i predahnuli, ali su i odgovarali na pitanja u vezi sa životom neandertalaca, dobom paleolita i fosilima životinja pronađenih u pećini.

Muzej

Povratak u stara vremena nastavljen je obilaskom Narodnog muzeja u Aranđelovcu, koji čuva i izlaže brojne eksponate iz oblasti paleontologije, arheologije, etnologije, istorije i istorije umetnosti kao svedočanstva materijalne i duhovne kulture koja se razvijala na prostorima ovog dela Šumadije. Savremeni trećaci su ovde pogledali i izložbu sjajnih ostvarenja savremene umetničke keramike.

Bukulja i Oplenac za kraj druženja

Ova dnevna avantura završena je na Oplencu, na kome je sagrađen Mauzolej dinastije Karađorđević, u neposrednoj blizini Topole. Knez Aleksandar Karađorđević na tom mestu je podigao vinograde, a kralj Petar I Karađorđević počeo zidanje crkve mauzoleja i čitavog istorijsko-memorijalnog kompleksa, što je učenicima bilo posebno zanimljivo.

Mauzolej

Kroz niz aktivnosti i interesantnih sadržaja i zadataka učenici su na ovom lepom izletu upoznali prirodne lepote Srbije i obišli važna mesta naših značajnih istorijskih događaja. Verujemo da su na taj način mnogo i naučili!

Pogledajte više fotografija ovde »

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.