Savremeni gimnazijalci posetili Rumuniju i nastupili na međunarodnom STAGE-u

Članovi sekcije Scenska umetnost su period od 20. do 25. septembra proveli u rumunskom gradu Klužu.

Povod je bio učešće na Festivalu drame i dobrog humora pod nazivom STAGE, koji se već sedmu godinu zaredom održava kako bi se glumačke trupe iz regiona upoznale, razmenile iskustva i predstavile svoje glumačko i dramsko umeće.

Naš SG tim je iskoristio ovu priliku da izvede svoju predstavu Samo nam je ljubav potrebna”, kao i da se upozna sa dramskim ostvarenjima drugih glumačkih trupa iz Rumunije, Slovenije, Moldavije i Mađarske.

Dnevnik putovanja

Dolazak u Rumuniju podrazumevao je ozbiljne glumačke i muzičke pripreme. Tek što je školska godina počela, a naši glumci su krenuli da obnavljaju tekst, uvežbavaju scenski pokret i podsećaju se melodija pesama koje su izvodili u maju. Vremena nije bilo mnogo, ali mogućnost da pokažu svoje umeće i van granica zemlje bila im je velika motivacija.

sg_slika2

Kada je u utorak, 20. septembra, i poslednji komad opreme za bend utovaren u mini-bus, naš SG tim” je krenuo ka Rumuniji. Već nakon prvog semafora, članovi benda su uzeli gitaru i napravili fenomenalnu atmosferu koja je trajala sve do Kluža.

U sredu, 21. septembra, nakon otvaranja festivala, pogledali su prošlogodišnju pobedničku predstavu glumačke trupe iz Kluža. Očigledno zasluženo prvo mesto i visok kriterijum pri ocenjivanju najavili su niz odličnih predstava tokom čitavog boravka na festivalu, što su naši učenici iskoristili da uče od drugih.

Nastup „SG tima”  

Nastup SG tima bio je rezervisan za subotu, 24. septembar. U trenutku dok su mladi i šarmantni prezenteri najavljivali SG tim, publika se pitala kako će se u predstavi koristiti oprema za bend. Samo nakon nekoliko sekundi, salom su odjeknuli prvi taktovi pesme It’s my life, što je publiku odmah razdrmalo, a žiri iznenadilo.

sg_slika

Smenjivale su se replike i pesme, publika je uživala, naši glumci su blistali na sceni i dali sve od sebe da svojim načinom glume, pokretom i mimikom prenesu poruku koju žele. Publika je razumela njihovu pesmu i glumu i nagradila ih ogromnim aplauzom.

Proglašenje pobednika

U nedelju, 25. septembra, sve je bilo spremno za put. Ipak, nisu planirali da krenu dok ne čuju koje predstave su osvojile nagrade. Veliko je bilo oduševljenje učenika kada je SG timiz Srbije prozvan da izađe na scenu i primi nagradu za najbolji eksperiment na sceni. Žiri je imao sluha za neobičan spoj muzike i teksta i nagradio SG tim”.

Pored diplome, predsednik žirija Radu Cukulesku, poznati rumunski romanopisac i dramaturg, imao je poseban poklon za naše učenike. U pitanju je njegova knjiga prevedena na srpski, lepa pažnja za trud koji su naši učenici uložili da bi nastupili na ovom festivalu.

sg_slika3

Poseta „Transilvanija koledžu”

Boravak u Klužu upotpunili su posetom najpoznatijoj Kembridž školi u Rumuniji, koja nosi naziv Transilvanija koledž. Učenici su želeli da vide kako je organizovana Kembridž škola u susedstvu, razmene iskustva sa drugim učenicima i dobiju ideje o tome šta bi voleli da unaprede u svojoj školi. Jednočasovni obilazak škole ostavio je utisak na naše učenike kako zbog mnogobrojnih aktivnosti koje postoje, tako i zbog veličine škole i njenih mnogobrojnih učenika.

Utisci sa putovanja

Mnogo dobrih predstava, originalnih kostima, interesantnih perspektiva, druženje, smeh, ali ipak, svi učenici su se složili da su jedan od najvećih utisaka na njih ostavili volonteri – petnaestogodišnjaci Aleksandra i Tudor, koji su im u svakom trenutku bili pri ruci i trudili se da im vreme provedeno u Klužu bude što ugodnije.

Nakon petodnevnog boravka na festivalu u Rumuniji, savremeni gimnazijalci se mogu pohvaliti novim iskustvom koje im je proširilo vidike, unapredilo njihove glumačke sposobnosti i obezbedilo im lepa sećanja.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.