Savremeni prvaci na terenskoj nastavi u Viminacijumu i Smederevskoj tvrđavi

Učenici prvog razreda Savremene bili su na terenskoj nastavi, gde su obišli arheološko nalazište Viminacijum i Smederevsku tvrđavu, a pored druženja i uživanja, zajedno sa svojim profesorima stekli su i nova znanja na kreativan i zanimljiv način.

Viminacijum – nekadašnji čuveni rimski grad, ostavio jak utisak na savremene učenike

Savremeni prvaci najpre su obišli arheološko nalazište Viminacijum, koje se nalazi u blizini Starog Kostolca, nedaleko od Požarevca, i predstavlja nekada čuveni rimski grad i vojni logor. Učenici su najpre videli ostatke ovog nalazišta i tom prilikom čuli interesantne pojedinosti o načinu sahranjivanja hrišćana, odnosno pagana, imali su priliku da vide rimska kupatila, kao i sam rimski amfiteatar. Nakon toga su se u pratnji svojih profesora uputili u rimsku vilu, objekat koncipiran na dva nivoa: gornji sa radnim i smeštajnim prostorom i donji, gde se nalaze muzej, depoi i sale.

Učenici na Smederevskoj tvrđavi čuli mnoge zanimljivosti o srpskoj istoriji

Nakon Viminacijuma savremeni gimnazijalci posetili su Smederevsku tvrđavu, gde su čuli zanimljive podatke o srpskoj istoriji iz perioda kada je tvrđava građena, dok su s druge strane jasno mogli da uoče razliku između autentičnih delova tvrđave od onih dodatih za potrebe snimanja serije „Nemanjići”.

Terenska nastava I godina

Zanimljiva provera znanja o lokalitetima koje su posetili

Učenici su zatim imali zadatak da odgovore na postavljena pitanja prilagođena lokalitetima koje su obišli, što je podrazumevalo njihovu maksimalnu angažovanost u pogledu istraživanja, a potom i donošenja odgovarajućih zaključaka čiji je cilj rešavanje postavljenih pitanja.

Savremeni prvaci su se odlično snašli u rešavanju svojih zadataka pri čemu su istovremeno uživali u vremenu provedenom sa svojim profesorima i drugarima.

I učenici i profesori dele pozitivne utiske sa terenske nastave

Prema rečima učenice Elene Taševski, koja je Savremenu gimnaziju upisala, između ostalog, zbog posvećenosti profesora i kreativnih načina na koji realizuju nastavu, poseta Viminacijumu i Smederevskoj tvrđavi je samo pokazatelj stvarno drugačije terenske nastave.

Pored toga što smo koračali tragovima prošlosti, takođe smo na kreativan i edukativan način povezivali biologiju, geografiju, istoriju, srpski i latinski jezik. Najviše mi se dopalo to što smo od profesora dobili istraživačke zadatke koje smo radili podeljeni u grupe. Na veoma interesantan način smo saznali kako je izgledao život u starom Rimu, kako je došlo do nestanka mamuta, kao i o prokletstvu Jerine – grčke princeze i supruge despota Đurađa Brankovića, istakla je savremena gimnazijalka Elena Taševski.

I profesor istorije u Savremenoj podelio je pozitivne utiske o terenskoj nastavi.

Posete ovim lokalitetima značajnim za našu prošlost veoma su bitne za naše učenike kako bismo im ukazali na bogatstvo naše zemlje kao države koja baštini ogromnu istoriju i poseduje veoma značajno kulturno nasleđe, rekao je Vidak Pejović, profesor istorije u Savremenoj gimnaziji.

Savremena gimnazija neguje drugačiji vid nastave

Organizovanjem terenske nastave Savremena gimnazija omogućava svojim učenicima još jedan efikasan oblik učenja na drugačiji način.

Učenici kroz međusobno druženje, komunikaciju sa svojim profesorima i posete znamenitih mesta na interesantan način povezuju gradivo iz različitih nastavnih predmeta i teorijska znanja sa praktičnim, a to će činiti i u nastavku školovanja.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.