Izložba slikarke Milene Pavlović Barili „Čarobna Milena” očarala učenice

U Domu Jevrema Grujića učenice Savremene gimnazije su sa profesorkama Marijom Dimitrijević, Gordanom Perković i Sanjom Drobnjaković u ponedeljak, 14. januara, pogledale bogatu izložbu slikarke i pesnikinje Milene Pavlović Barili, pod nazivom „Čarobna Milena”.

Izložba je organizovana u čast obeležavanja 109 godina od rođenja Milene Pavlović, a savremene gimnazijalke imale su jedinstvenu priliku da vide i dožive više od 40 dela jedne od najpoznatijih srpskih slikarki.

Uloga i značaj srpskih umetnica

Milenini autoportreti, portreti njenih roditelja i poznatih ličnosti, enigmatske i fantastične kompozicije i ilustracije za prestižne modne časopise, kao i modne kreacije inspirisane Milenom, predstavljaju život delikatne mlade žene – intrigantne slikarke i pesnikinje koja je obeležila ne samo srpsku umetničku scenu već i svetsku.

Izložena dela ustupljena su iz Fondacije Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili u Požarevcu i Galerije Matice srpske u Novom Sadu i pokazuju značaj i ulogu srpskih umetnica i njihov uticaj na evropsku i svetsku umetničku scenu, čiji je deo bila i Milena.

Ovom izložbom Dom Jevrema Grujića nastavio je projekat „Velikani srpskog slikarstva”, u okviru koga su u proteklom periodu organizovane izložbe Uroša Predića, Petra Lubarde i Paje Jovanovića.

Dom Jevrema Grujića, oaza umetnosti

Dom Jevrema Grujića, kuća istaknutog srpskog državnika i diplomate, predvodnika moderne Srbije, urađena prema projektu arhitekte Milana Kapetanovića u duhu francuskog neobaroka i neorenesanse, gotovo je jedinstven primer u arhitekturi Beograda.

Izložba Milena Pavlović Barili Savremena gimnazija

Tokom XIX i XX veka, u prostranim salonima ovog zdanja organizovani su gradski balovi, na kojima se okuplјala društvena elita Srbije, kao i diplomatski skupovi na kojima su politički i intelektualni prvaci tog vremena odlučivali o budućnosti mlade srpske države. Ovde je potpisan tajni ugovor Srbije i Bugarske za oslobođenje Južnih Slovena 1912. godine, na kom je kasnije zasnovan Balkanski savez. U posetu Grujićima kralјica Marija Karađorđević dolazila je nenajavlјena i bez protokola, a Jovan Dučić i Milan Rakić bili su redovni gosti i porodični prijatelјi.

Dom Jevrema Grujića je spomenik kulture od visokog značaja, prva zgrada koja je zaštićena od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, 1961. godine, i jedina članica Evropskog udruženja istorijskih kuća.

Baš na ovom mestu izložena su neka od najlepših dela Milene Pavlović Barili.

Dodir mode i slikarstva koji ostavlja trag

Milena Pavlović Barili rođena je 1909. godine u Požarevcu, a njen rodni grad danas ima otvorenu galeriju za posetioce širom sveta koja nosi njeno ime.

Ona se 1939. godine preselila u Njujork, gde je radila ilustracije za najpoznatije modne časopise i jedina je srpska umetnica koja je ilustrovala naslovnu stranu za čuveni „Vog”.

Njene fantastične kompozicije i ilustracije za prestižne modne časopise, kao i modna kreacija Igora Todorovića inspirisana Milenom, oduševile su savremene gimnazijalke – to je svakako segment njenog stvaralaštva koji je njima najpristupačniji i najzanimljiviji.

Profesorka likovnog Učenice su otkrile manje poznate aspekte Mileninog umetničkog života – poeziju i modu. Njihovu pažnju privukla je ilustrovana naslovnica ‘Voga’, na osnovu koje su mogle da naprave paralelu između estetike i mode tada i sada, a posebno su im se dopali izloženi lični predmeti slikarke koji se ujedno mogu videti i na platnu, kaže profesorka likovne kulture Marija Dimitrijević.

Izložba ove čarobnice istančanog ukusa i izvanrednog talenta otvorena je za sve posetioce do 31. marta.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.