Velika zimska Savremenijada: Interdisciplinarna nastava za bolje razumevanje gradiva

Poslednje dve nedelje prvog polugodišta u Savremenoj gimnaziji protekle su u znaku zabave, učenja, druženja i nadmetanja u interesantnim i kreativnim disciplinama.

Veliko savremeno takmičenje Savremenijada pružilo je učenicima priliku da pokažu znanje i spretnost i izbore se za odličnu nagradu.

Spoj učenja i zabave uz modernu tehnologiju

Na početku takmičenja, u ponedeljak, 15. januara, učenici su se podelili u grupe i izabrali svoj zaštitni i znak prepoznavanja u nazivu jedne od planeta Sunčevog sistema.

Prvi izazov bilo je sastavljanje velike slagalice sa motivima Rima, Popokatepetla, Tadž Mahala, Mona Lize, Van Goga... Osim koncentracije, spretnosti i taktike u brzom slaganju delova slagalica, savremeni gimnazijalci su za osvajanje bodova morali da pokažu i znanje o izabranim motivima, pa su započeli istraživanje na internetu kako bi saznali detalje o umetničkim delima, slikarima i znamenitostima sa korica slagalica.

Takmičenje

Sledeća igra bila je pravi kreativni poduhvat. Koristeći kinetički pesak, učenici su reprodukovali motive sa slika. Piramide, lavirinti, dinosaurusi, neobične figure i oblici bili su inspiracija za stvaranje zanimljivih priča koje su upotpunile ovaj kreativni zadatak i donele dodatne poene takmičarima.

Jedna od najuzbudljivijih igara je usledila nakon ovog stvaralačkog izazova.

Cilj pikada na Savremenijadi nije bio samo pogađanje mete. U ovoj igri je svaki pogodak bliže meti učenicima donosio lakše pitanje iz različitih oblasti – jezika, istorije, hemije, geografije, informatike, pa su savremeni gimnazijalci dali sve od sebe da u ovom zadatku budu što precizniji.

Pikado

Usledile su igre koje su spoj znanja i brzine. Takmičari su koristili iPad da bi odgovarali na pitanja iz brojnih predmeta u kvizovima Trivial, High School Quizz, History Quiz, Geo Quiz i Latin GCSE. Savremeni trećaci su se oprobali i u sastavljanju Lego figura – aviona i automobila, a dodatni izazov bilo je rešavanje zadataka iz fizike kojima su određivali brzinu tih vozila i vreme i raspon pređenog puta.

Veliko finale i trijumf najboljih

Na kraju takmičenja snage su odmerile najbolje grupe iz svih odeljenja.

Edukativna društvena igra Tragovi” donosila je gimnazijalcima brojne poene, ali i nova saznanja o Desanki Maksimović, Nadeždi Petrović, Isidori Sekulić i Mileni Pavlović. Nakon dolaska na cilj takmičari su se borili za poene i u kvizu Socrative.

Pobedu u kategoriji prvih razreda odneli su učenici odeljenja I-5, Sara Čučaković, Elena Jestrović, Srna Perišić i Ina Čolić, dok su među savremenim drugacima najbolji bili učenici II-5, Ana Jeremić, Teodor Radović, Konstantin Bošnjak, Anastasija Tomić i Anja Pešalj. Među trećacima najbolji su bili učenici III-3, Natalija Boljanović, Mina Vučićević, Nikola Vračar i Rastko Duckinovski.

Jačanje znanja i prijateljstva

Zimska Savremenijada ispunila je poslednje dane prvog polugodišta druženjem i vedrim takmičarskim raspoloženjem. Spoj zabave i edukacije je uvek najbolji način za usvajanje novih znanja, pa su se i ovog puta savremeni gimnazijalci uverili u to da je učenje u Savremenoj kreativan i zabavan proces.

Osim obrazovnog karaktera, takmičenja koja se organizuju u Savremenoj uvek imaju i vaspitnu ulogu. Negovanje takmičarskog duha, drugarstva i međusobno pružanje podrške ispit je koji su savremeni gimnazijalci položili dobivši najvišu ocenu.

Pogledajte više fotografija u našoj galeriji.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.