Zanimljiv čas srpske istorije na Novom groblju

Savremeni gimnazijalci, učenici prvog i drugog razreda, koji su za izborni program izabrali predmet “Pojedinac, grupa i društvo”, kao i maturanti, novembar su započeli časovima istorije i srpskog jezika i književnosti na Novom groblju, gde su u pratnji istoričarke umetnosti Snežane Krstanovski putovali kroz istoriju Novog groblja – od njegovih početaka do današnjih dana.

Velikani o kojima se razgovaralo

Imajući u vidu komemorativne svečanosti povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, učenici su posetili lokacije na Novom groblju u vezi sa Prvim svetskim ratom, sa posebnim akcentom na Srpsku kosturnicu branilaca Beograda, gde su ušli u kriptu ispod spomenika.

Čuli su vrlo interesantne priče o slavnim vojskovođama (Živojinu Mišiću i Vojislavu Tankosiću), profesorima (Jovanu Cvijiću i Mihailu Petroviću Alasu), političarima (Nikoli Pašiću i Zoranu Đinđiću), književnicima (Milošu Crnjanskom, Branislavu Nušiću, Mehmed Meši Selimoviću, Petru Kočiću i dr.) a poseban utisak ostavile su i skulpture i radovi Ivana Meštrovića, Tome Rosandića i dr.

Saznali su više o spomenicima zahvalnosti „Zaslužnima za otadžbinu”, inostranim vojnim grobljima, Aleji velikana, Aleji zaslužnih građana, Aleji narodnih heroja i Vrtu sećanja, gde se obilazak i završio.

Pored toga, učenici su se upoznali sa principima i vrednostima koje „Evropska ruta grobalja” i Udruženje kulturno značajnih grobalja Evrope nastoje da promovišu.

Značaj časova van učionice

Prostor Novog groblja ispunjava oko 1.500 vajarskih dela više od 130 umetnika različitih generacija. Ovaki časovi su prilika da se otkrije poneka zanimljiva priča i na taj način oživi sećanje na ljude koji su doprinosili ugledu naše zemlje i društva.

Više fotografija sa časa na sledećem linku.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.