Zanimljivi susreti u Savremenoj: Učenici upoznali nagrađivanog slikara i dekana FSU – Sašu Filipovića

Savremena gimnazija je u petak, 22. marta, ugostila Sašu Filipovića, nagrađivanog slikara, profesora i dekana Fakulteta savremenih umetnosti, koji je sa učenicima podelio svoje bogato profesionalno, ali i životno iskustvo.

Iskreno, poučno, iskustveno

Učenicima Savremene gimnazije pripala je velika čast da im se u okviru ciklusa Zanimljivi susreti u Savremenoj među prvima obrati Saša Filipović – renomirani srpski slikar, dekan i profesor.

On se u okviru svog izlaganja vratio u srednjoškolske dane kada je, kao i savremeni učenici, razmišljao o izboru profesije. Kako je sam istakao, studirao je u burnim vremenima i usklađivao porodične i profesionalne obaveze dok je tražio i pronalazio inspiraciju u svemu što ga okružuje.

Fakultet savremenih umetnosti

Pored toga što su imali priliku da čuju kako se razvijao jedan umetnik i šta život umetnika podrazumeva, profesor Filipović je svoje izlaganje uokvirio porodičnom slikom kao krunom uspeha i tako poslao jasnu sliku savremenim učenicima o tome šta uspeh sve podrazumeva.

Ovo predavanje učenicima je otvorilo neke nove vidike i poslalo jasnu poruku da se sve može postići sa dovoljno volje i motivacije.

Bogato iskustvo priznatog akademskog slikara

Saša Filipović je diplomirao i magistrirao na Fakultetu Likovnih umetnosti u Beogradu.  Redovan je profesor na katederi za crtanje i slikanje na Fakultetu savremenih umetnosti.  

Od 2017. godine dekan je Fakulteta savremenih umetnosti. Učestvovao je u projektovanju i izradi studijskih programa slikarstva na osnovnim, master i doktorskim studijama. Imao je na desetine kako kolektivnih žiriranih izložbi, tako i samostalnih, od kojih je jedna bila na Kubi. Nosilac je mnogobrojnih nagrada, među poslednjima je Zlatna značka za 2018. godinu. Samostalno i sa svojim studentima, učestvovao je u čak pet humanitarnih akcija.

Intervju savremene učenice sa Sašom Filipovićem

Natalija Stanković, savremena gimnazijalka koja je član novinarske sekcije, ovom prilikom je intervjuisala dekana Filipovića kako bi i oni učenici koji nisu imali priliku da prisustvuju predavanju upoznali našeg prvog gosta i saznali nešto novo i poučno.

Ovakvi susreti u Savremenoj upoznaju učenike sa značajnim ličnostima iz različitih oblasti sa kojima mogu da podele svoje stavove i mišljenja, što će im pomoći da i sami bolje odaberu svoj budući poziv.

Pogledajte više fotografija ovde »

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.