Trećaci u zanimljivoj poseti Muzeju Nikole Tesle: Život i delo genija

Učenici trećeg razreda posetili su Muzej Nikole Tesle u sredu, 11. marta, zajedno sa profesorkom fizike Ninom Stevančević. Na početku obilaska gimnazijalci su imali priliku da se upoznaju sa životom i delom Nikole Tesle kroz kratak film. Osim sa delima Nikole Tesle, učenici su se tokom filma upoznali i sa svim izazovima sa kojima se on suočavao kako bi realizovao svoja naučna dela i izborio se za svoje mesto u vrhu svetske nauke.

Učenici razgledaju predmete Nikole Tesle

Gimnazijalci uživali u eksponatima – učenje o Teslinim izumima u praksi

Nakon filma usledilo je detaljno i vrlo zanimljivo razgledanje muzejske postavke. Učenici su isprobavali eksponate gde su mogli da vide njihovu direktnu primenu. Na Teslinom kalemu naučili su kako nastaje munja i način prenošenja elektriciteta bežičnim putem. Upoznali su se sa prvim patentom broda na daljinsko upravljanje, kao i Teslinim poznatim generatorima naizmenične struje. Gimnazijalci su takođe obišli i deo muzeja u kome se nalaze Teslini lični predmeti – satovi, odela, sveske, pisma, jedini Teslin portret i njegova urna. 

Muzej Nikole Tesle – institucija sa kulturnim, edukativnim i memorijalnim karakterom

Muzej Nikole Tesle je od osnivanja zamišljen kao kompleksna institucija koja ima kulturni, obrazovnonaučni i memorijalni karakter. Ovakva postavka je u velikoj meri odredila njegovu prvobitnu viziju i misiju. Kao institucija kulture, Muzej se bavi zaštitom i predstavljanjem Tesline ostavštine. 

Učenici su uživali u poseti Muzeju, tokom koje su čuli i saznali mnoge zanimljivosti iz Teslinog života i rada koje će im pomoći da što uspešnije realizuju projektni zadatak koji su pripremile njihove profesorke.

Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama.” – Nikola Tesla.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.