Savremeni gimnazijalci u poseti Muzeju nauke i tehnike

U utorak i sredu, 9. i 10. maja, savremeni gimnazijalci su posetili Muzej nauke i tehnike u Beogradu. Tokom ture sa vodičem učenici su videli brojne pronalaske, statične i interaktivne eksponate, koji su im na zabavan način približili fenomene iz oblasti astronomije, fizike, matematike, biologije, psihologije i logike.

Ustanova kulture posebno privlačna mladima

Muzej nauke i tehnike u Beogradu je ustanova kulture od nacionalnog značaja, u kojoj se istražuju, štite i predstavljaju naučnotehnička kulturna dobra koja doprinose popularizaciji nauke i očuvanju naučnih dostignuća.

U Skenderbegovoj 51 mogu se pronaći izuzetno vredne kolekcije koje prikazuju tehnološki razvoj i njegov uticaj na život ljudi, a eksponati su organizovani u četiri celine: točak–mašina–motor, komunikacija, čovek i tehnika, i mera i broj.

Nezaboravno putovanje kroz vreme

Stalne postavke u muzeju oduševile su savremene gimnazijalce jer su ih na nekoliko sati vratile u daleku prošlost i dočarale nekadašnji život u Srbiji. Prvobitni izgled računara, satova, kamera, raznih instrumenata i predmeta koji su obeležili prvu polovinu XX veka omogućili su im nezaboravno iskustvo. Gimnazijalci su bili fascinirani kada su čuli interesantne priče i detalje o tome na koji način se štampalo bez štampača i kako su izgledali prvi kompjuteri i televizori domaće proizvodnje.

Kako su navikli da uče kroz otkrivanje i eksperimentisanje, savremeni gimnazijalci su odmah upoznali naučne fenomene pomoću interaktivnih eksponata. Zahvaljujući profesoru informatike Filipu Lončaru, ali i profesorki fizike Kati Vuletić, učenici su aktivno učestovali u diskusijama o doživljaju optičke varke, centrifugalnoj sili, proveri ravnoteže i svemu onome što je na njih ostavilo najjači utisak.

Zanimljiv projekat koji spaja informatiku i fiziku

Nakon posete Muzeju nauke i tehnike, savremeni gimnazijalci su na blogovima koje su prethodno napravili na času informatike dodali i objave koje su obeležile ova dva dana.

Učenici su imali zadatak da prikažu eksponat koji im se najviše svideo, objasne koji zakon fizike je primenjen u konstrukciji te mašine i detaljno ga predstave na svom onlajn kutku. Prema rečima učenika, zadaci nalik ovom su im posebno inspirativni i zanimljivi, zbog čega s nestrpljenjem čekaju da saznaju šta je novo za njih spremila Savremena gimnazija.

Pogledajte još fotografija u našoj galeriji.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.