Reciklaža starih udžbenika gimnazijalaca u humanitarne svrhe

Članovi Eko-odbora Savremene gimnazije došli su na ideju da stare udžbenike koji se više ne koriste u nastavi recikliraju i da se sav novac prikupljen od reciklaže dodeli u humanitarne svrhe. Tom prilikom su učenici zajedno sa svojim profesorima imali priliku da obiđu reciklažni centar „Arabesa”, koji se nalazi u Zemunu. Pored papira, ovaj centar takođe prikuplja i staklo i metal.

Zaposleni u centru su učenicima ispričali na koji način se ovaj otpad reciklira, tako da su imali sjajnu priliku da vide šta se to dešava sa ambalažom nakon što je razvrstavamo i odložimo u reciklažni kontejner. U ovoj fabrici se papir pakuje u bale i kao takav spreman je za dalji postupak reciklaže. Učenici su pokazali izuzetno znanje, kao i zainteresovanost za ovu temu, a ovom prilikom je dogovorena i sledeća poseta reciklažnom centru u Umci, gde se nastavlja reciklaža papira.

Ova akcija, osim ekološkog, ima i humanitarni karakter. Raduje nas to što su učenici Savremene gimnazije sami organizovali ovu akciju, a Savremena gimnazija je bila tu da se njihova zamisao i realizuje.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.