Savremeni gimnazijalci na tragu velikih srpskih prosvetitelja i reformatora

Učenici II razreda, u pratnji odeljenjskih starešina i predmetnih nastavnika Milice Petrović, Dušice Sovilj i Sanje Drobnjaković, posetili su Muzej Vuka i Dositeja.

Memorijalni muzej dvojice velikana

Iz prostorije u prostoriju ove nevelike zgrade niskih plafona, u skladu sa tadašnjom prosečnom visinom ljudi, učenici su videli knjige, pisma, portrete, lične predmete, pre svega Vuka Karadžića, ali i grafikon sa događajima kod nas i u svetu i citate iz najvažnijih knjiga ove dve veličine naše kulture.

Šetajući od prve diplome Vuka Karadžića, pa do „Sovjeta zdravago razuma” Dositeja Obradovića iz 1806. godine, učenike su zadivili učenost naših velikana, njihova mudrost, koliko su bili poštovani u svoje vreme, kao i koliko su toga ostavili našem narodu.

Tragom prošlosti na putu ka budućnosti

Tokom posete zamišljali su sve one koji su pre njih hodali tim prostorijama, sedeli u divanhani i vodili beskrajno duge umne razgovore. Poruka posle posete muzeju bila je vrlo jasna – obogatite sebe jer, kako kaže Nehru: „Prošlost je svakodnevno s nama i sve ono što smo i što imamo dolazi iz prošlosti. Mi smo njen proizvod i živimo utopljeni u njoj.”

Više sa fotografija sa zanimljive posete na sledećem linku.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.