Savremeni gimnazijalci vas pozdravljaju sa terenske nastave

Savremena gimnazija od 2015. godine uspešno organizuje i realizuje terensku nastavu za svoje učenike. Terenska nastava zamišljena je kao interdisciplinarno povezivanje više predmeta i rad na terenu, koji predstavlja praktičnu primenu usvojenih teorijskih znanja iz različitih predmeta kroz osmatranje, merenje, povezivanje i projektno realizovanje.

Učenici drugog razreda trenutno su u poseti manastiru Manasija, Parku minijatura u Despotovcu, vodopadu Buk i Resavskoj pećini. Pred njima su brojni zadaci koje su za njih pripremili njihovi profesori: proučavanje srednjovekovnih manastira na terenu i loze Nemanjića, posmatranje flore i faune kroz prizmu latinskog jezika, tumačenje pesme Vaska Pope „Manasija”, istraživanje razloga ugroženosti živog sveta u pećinama i proučavanje značaja vodopada Buk.

U isto vreme učenici četvrtog razreda obići će Vršac, Belu Crkvu i Deliblatsku peščaru. Posle kratkog obilaska Vršca, upoznaće se sa najvažnijim znamenitostima (Gradski park, Crkva Svetog Gerharda, Vršačka pivara, Sterijino pozorište, Vladičanski dvor Eparhije banatske), a onda će posetiti i Vršački zamak, sa kog se pruža pogled na grad, okolne vinograde i planine. U selu Jasenovo posetiće muzej na otvorenom – Park skulptura, posle čega nastavljaju put ka Beloj Crkvi, gde je predviđen ručak i razgledanje Belocrkvanskih jezera. U Deliblatskoj peščari, tačnije na lokalitetu Čardak, u blizini sela Deliblato, obići će peščane dine i upoznati se sa jedinstvenim ekosistemom kontinentalne stepe u peščari. Za kraj terenske nastave učenici će se upoznati sa tokom Dunava i njegovim najvažnijim odlikama.

Terenska nastava usmerena je na učenike koji istražuju svoju okolinu, na njihove potrebe i interesovanja. Istraživanjem svoje okoline oni stupaju u aktivan odnos s njom, te tako stiču sopstvena iskustva. Upravo takva iskustva i učestvovanje u aktivnostima snažan su faktor za motivaciju i interesovanje učenika i nastavnika za učenje i poučavanje.

Više slika pogledajte u galeriji

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.