„Ubistvo u Orijent ekspresu” za veče puno misterija

Učenici Savremene gimnazije su sa svojim profesorima u sredu, 29. novembra, posetili bioskop Tuckwood i pogledali novu ekranizaciju knjige Agate Kristi „Ubistvo u Orijent ekspresu”, reditelja Keneta Brane, koji istovremeno tumači lik slavnog detektiva Herkula Poaroa.

Nakon što su pročitali jedan od najpopularnijih romana Agate Kristi, savremeni gimnazijalci su imali priliku da uživaju u vrhunskoj glumi poznatih svetskih glumaca kao što su Penelope Kruz, Vilem Dafo, Džudi Denč i Džoni Dep i da iz druge perspektive sagledaju likove iz knjige po kojoj je ovaj film snimljen.

Intrige koje ne jenjavaju

Iako je prvi film na osnovu ove knjige Agate Kristi snimljen davne 1974. godine, gledaoci i danas rado uživaju u ponovnom proživljavanju rešavanja ubistva o kom malo ko na svetu ne zna.

Poseta bioskopu

U Orijent ekspresu, jednom od najpoznatijih vozova sveta, koji je na jednom mestu okupio 13 putnika, dešava se ubistvo, a zadatak da ga rasvetli ima Herkul Poaro, detektiv publici poznat po svojim upečatljivim brčićima i bistrom umu. Ko je na kraju glavni krivac i da li je uopšte bilo nevinih u ovom vozu – prisetili su se savremeni gimnazijalci u Tuckwoodu.

Savremeni kritičari u akciji

Gimnazijalci su nakon posete bioskopu imali priliku da detaljnije opišu svoje utiske u okviru projekta u kom su se našli u ulozi filmskih kritičara.

Bojana Vidović, profesorka engleskog jezika, na jednom od časova sa učenicima je radila na bogaćenju rečnika i veštinama jasnog i argumentovanog iznošenja kritičkog mišljenja. Savremenim gimnazijalcima sada preostaje samo da sumiraju utiske i svojim oštrim perom zabeleže zašto je ovo filmsko ostvarenje posebno i specifično.

Dakle, savremeni kritičari, kakav je film?!

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.