Savremeni gimnazijalci u poseti Muzeju Srpske Pravoslavne Crkve

Učenici Savremene gimnazije posetili su u utorak i sredu, 30. i 31. maja, Muzej Srpske Pravoslavne Crkve, gde su posvedočili lepoti predmeta od neprocenjive verske, kulturne i umetničke vrednosti, koji slikovito prikazuju istorijat Srpske Pravoslavne Crkve – od Stefana Nemanje i Svetog Save do danas.

Muzej SPC – čuvar pravoslavne baštine

Muzej Srpske Pravoslavne Crkve nalazi se u zgradi Patrijaršije u Beogradu na Kosančićevom vencu i sadrži brojne relikvije iz bogate pravoslavne baštine, od kojih su neki pod zaštitom Uneska.

U njemu se može pronaći raskošna zbirka sa najvrednijom kolekcijom rukopisnih i štampanih crkvenih knjiga, stare srpske gravire, odežde, sakralni predmeti od metala, drveta, kosti, sedefa i kože, zavetovani darovi, crkveni vez, pečati, istorijska dokumenta i portreti crkvenih velikodostojnika.

Učenje istorije i veronauke na licu mesta

Zahvaljujući poseti ovom muzeju, učenici su saznali kako su u teškoj i mučnoj srpskoj prošlosti nestajali gradovi, dvorci, tvrđave, a prijatno su bili iznenađeni saznanjem da su deo kulturnog blaga sačuvali upravo monasi i sveštenici, koje je dodatno produbilo poštovanje učenika prema njima.

Plaštanica kralja Milutina, odore svetog kneza Lazara, „Pohvala knezu Lazaru” monahinje Jefimije, povelje cara Dušana i kivot svetog Stefana Dečanskog iz davne 1343. godine za Savremene gimnazijalce koji su izabrali veronauku kao izborni predmet predstavljali su poseban doživljaj, kao i poseta kapeli Svetog Simeona Mirotočivog.

Učenici su razgledali i povelje i druga dokumenta koja svedoče o istoriji Srbije i srpske crkve kroz prizmu odnosa sa Rusijom, Austrijom i Turskom, kao i dela naših najpoznatijih slikara – portrete patrijaraha, mitropolita, episkopa i drugih uglednih ličnosti iz srpske prošlosti, koja su ostavila  snažan utisak na gimnazijalce, podsetivši ih na značaj koji su oni imali na razvoj srpske duhovnosti, kao i srpske kulture i umetnosti.

U Savremenoj gimnaziji se prepoznaju interesovanja učenika, pa se i aktivnosti prilagođavaju njihovim željama. Učenici su više puta tokom ove školske godine pokazali radoznalost za izučavanje srpske istorije i tradicije, a poseta muzeju je bila odlična prilika da ih još bolje razumeju i zavole.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.