Divna iskustva učenika Savremene gimnazija s volontiranja u Svratištu

Volontiranje i doniranje su važni i značajni načini da pomognemo drugima i da se uključimo u zajednicu. To je prilika da se povežemo sa ljudima sličnih interesovanja, da se upoznamo sa novim veštinama, kao i da pomognemo onima kojima je potrebna pomoć. Učenici su to prepoznali i tokom ove godine, kao i svake prethodne, i podržali sve humanitarne inicijative koje smo imali, prihvatili svaki poziv za pomoć, volontiranje, pravili paketiće i čestitke, skupljali hranu i knjige, podizali svest o problemima i tragali za rešenjima.

LINKgroup (LINK edu Alliance) se kroz rad LINK Foundation, ekološki i humanitarni rad naših škola, ustanova i instituta i bezgraničnu podršku svih članova naše zajednice bavi pružanjem pomoći onima kojima je najviše potrebna.

Ovim putem želimo da vam prenesemo iskustva i komentare naših učenika nakon volontiranja u Svratištu u okviru projekta koji je organizovao LINK kidZ & Youth WBCC.

Marija Jauković II-1: Počastvovana sam što mogu da im pomognem i pružim pažnju i podršku

Pre svega, želela bih da kažem da mi je izuzetno drago što imam priliku da budem volonter u Svratištu. Iskustvo volontiranja me je promenilo. Shvatila sam još prvog puta kad sam bila da toj dečici uopšte nije lako.

U Svratištu sam upoznala veoma divnu, slatku i pametnu dečicu. Ostavili su jako lep utisak na mene, a verujem i ja na njih. Zaista volim da im pomažem oko domaćih zadataka, da se igram sa njima i pričam. Smatram takođe da je veoma bitno imati dobru komunikaciju sa njima, kako bi se što više zbližili i bili u što boljim odnosima.

Ono što bih posebno pohvalila su vaspitači. Zaista sam oduševljena njima i njihovim radom, a pogotovo time kako se lepo odnose prema deci, pomažu im, uče ih i, najbitnije, čuvaju. To pokazuje koliko imaju dobru dušu i koliko su im posvećeni. Srce mi zbog toga bude ispunjeno.

Drago mi je da na bilo koji način mogu da im pomognem i pružim doprinos svojim prisustvom. Osećam se bolje kad mogu da pomognem onima koji imaju malo, koji nisu dobili dovoljno pažnje i nisu imali mnogo sreće u životu.

Počastvovana sam što mogu da im pomognem i pružim pažnju i podršku. Svratište mi je pomoglo da shvatim da postoje ljudi koji nemaju i da treba da cenimo i to malo što imamo i budemo zahvalni. Jako mi je drago što sam deo ovoga - daću sve od sebe da njima bude lepo i da se zabave dok su tu.

Svetozar Putnik II-1: Zbog učešća u projektu osećam se da činim dobru i plemenitu stvar

Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim mojoj školi koja je uzela učešće u projektu Svratište, i da kažem da mi je puno srce što sam deo upravo baš tog projekta. Zbog učešća u projektu osećam se da činim dobru i plemenitu stvar. Deca u svratištu su deca poput nas, samo što nisu imali dovoljno sreće u životu, ostali su bez svog oslonca, pažnje, tako da im je i najmanja pomoć dobrodošla.

Svaki put kada udjem u Svratište dočekaju me vaspitači i deca sa osmehom. Radujem se da ih vidim, bilo da sa njima radim domaće zadatke, ili su slobodni pa se igramo igre memorije. Kada uđem i vidim njihovu radost, srce mi je puno, pozdravim ih, i tog momenta shvatim da sam na pravom mestu u pravo vreme. Sreda je dan kad se mi svake nedelje viđamo.

Naše malo pažnje za njih je mnogo. Svaku podršku koju im pružam prihvataju oberučke. Svaki domaći zadatak koji smo uradili, trudili su se da zapamte. Svaku igru koju smo igrali trudili su se da pobede. Kada pobede zasija im sreća u očima, kao da su najsrećnija i najispunjenija deca na svetu. Kada se naše druženje privede kraju, pitaju me kada ćemo se ponovo videti. Moje obećanje da je to već sledeće srede je moja data reč koju moram prema njima da ispunim.

Pokazali smo i solidarnost i pružili podršku onima kojima je bila bitna

Volontiranje naših učenika, studenata, roditelja i zaposlenih pružilo nam je priliku da pomognemo drugima i da se uključimo u važne aktivnosti u okviru zajednice. Volontiranjem smo se povezali sa drugima, i sada se bolje razumemo, a pokazali smo i solidarnost i pružili podršku onima kojima je bila bitna. Nastavljamo i dalje u tom pravcu i pozivamo vas da podelite sa nama ideje.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.