Neobično putovanje kroz vreme: Savremeni časovi na 90 km od Beograda

U ponedeljak, 8. maja, savremeni gimnazijalci su krenuli u avanturu koja ih je vodila od praistorije i dinosaurusa do savremenog vremena. Oni su posetili Prirodnjački centar Svilajnac i crkvu Pokajnicu, koja se nalazi na oko 90 kilometara od Beograda.

Zamišljenim vremeplovom u doba dinosaurusa

Savremeni gimnazijalci su bili oduševljeni sadržajima koje nudi Prirodnjački centar Svilajnac, a izložba koja prikazuje proces nastanka planete omogućila im je da se vrate daleko u istoriju.

„Svet dinosaurusa“ i park „Dinosville“, osim zabave, gimnazijalcima su pružili i nova saznanja. Najsnažiji utisak na njih ostavile su replike skeleta dinosaurusa, gde su se upoznali i sa osnovima paleontologije i evolucije, ali i upoređivali skelete koje su videli sa skeletim životinja koje sada žive.

Gimnazijalci su uvideli razliku između staništa i strukture organizma, saznali kako spoljašnja sredina može da utiče na evolutivne pravce, ali i obogatili znanje o tome kako je ljudska vrsta napredovala i prešla put od hominida do savremenog čoveka.

Sledeća atrakcija koja je savremene gimnazijalce posebno zabavila bila je poseta parku „Dinosville“, gde su se u šetnji sa dinosaurusima osetili kao deo parka iz doba jure. Baš na ovom mestu, učenici su shvatili kakva je razlika između epohe i perioda i saznali kako su se organizmi i spoljašnja sredina menjali kroz periode, ali i kako su velika istrebljenja uticala na pravce evolucije.

Otkrivanje tajni planete

Na ovom putešestviju, učenici Savremene gimnazije su imali priliku da pogledaju nekoliko zanimljivih izložbi.

Postavkom „Svet minerala i stena“ gimnazijalcima su predstavljeni minerali i stene od kojih je izgrađena naša planeta. Mineral jadarit, koji je za sada pronađen jedino na teritoriji naše zemlje, učenicima je bio jedan od najatraktivnijih eksponata zbog podatka da po svom hemijskom sastavu odgovara čuvenom kriptonitu iz stripova o Supermenu.

Izložba „Biodiverzitet Srbije“ na autentičan način prikazala je savremenim gimnazijalcima prirodna bogatstva Srbije, a postavka o meteoritima „Nebesko kamenje“ fascinirala ih je prikazom tri replike značajnijih meteorita koji su pali na teritoriju naše zemlje. Ni postavka „Bioarheologija Đerdapa”, koja daje opise naselja starog oko 10.000 godina, nije ostala nezapažena, dok su na izložbi „Svedoci ledenog doba” učenici mogli da vide impozantne primerke megafauna koji su tokom poslednjeg ledenog doba živeli na prostorima današnje Srbije, ali su pre oko 10.000 godina nestali. U njoj su posebno uživali.

Nezaboravna lekcija iz istorije i biologije

Savremeni gimnazijalci su posetili i manastir Pokajnicu, koji se nalazi nadomak Velike Plane, gde su slušali priču o izdaji i ubistvu Karađorđa, jedne od najpoznatijih istorijskih ličnosti. Krajem aprila, Pokajnica je obeležila 200 godina od njegovog ubistva i jedna je od najočuvanijih crkava iz tog perioda.

Na ovom mestu je profesorka istorije Sanja Bogdanović učenicima ispričala zašto je strateški bitno da gradovi budu pozicionirani blizu reka i kako su vladari ove položaje koristili, dok su od profesorke biologije Nadežde Golubović saznali koje divlje životinje nastanjuju ovu oblast (srndaći, divlje svinje, lisice), kao i da reka Morava obiluje vrstama koje su zaštićene zakonom.

Časovi istorije i biologije na ovom mestu bili su odlična prilika da učenici na delu vide sve ono što su do sada učili samo na časovima u školi. Uzbudljivo putovanje od praistorijskih vremena i dinosaurusa do bliže istorije omogućilo je savremenim gimnazijalcima stvarno drugačiji i praktičan osvrt na lekcije obrađivane u školi.

Pogledajte još fotografija u našoj galeriji.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.