Humanitarna akcija Učeničkog parlamenta: Savremeni gimnazijalci za decu obolelu od raka

Vreme praznika i darivanja u Savremenoj je proteklo u znaku humanosti, jer su učenici odlučili da još jednom pokažu koliko su složni i plemeniti.

Tokom decembra, na inicijativu Učeničkog parlamenta i profesorke građanskog vaspitanja Ane Brkić, savremeni gimnazijalci su u saradnji sa Institutom za majku i dete pokrenuli humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za novogodišnje paketiće za decu na Institutu, a zatim su te poklone i lično uručili.

Za decu Instituta

Lepši praznici za najmlađe

Da bi bolesnoj deci ulepšali svakodnevicu, predstavnici Učeničkog parlamenta su im u četvrtak, 13. decembra, sa profesorkom Anom, na Institut odneli društvene igre i školski pribor, uz čestitke koje su sami pravili sa puno ljubavi i pažnje. Savremenim gimnazijalcima i njihovim paketićima najviše su se obradovali, ko drugi, nego deca, sa kojom su novogodišnjim ukrasima dekorisali Institut.

Velikodušnost učenika

Empatija, ali i odgovornost savremenih gimnazijalaca

U duhu novogodišnjih praznika i prazničnih darivanja, učenici su rešili da još jednom pokažu svoju odgovornost i empatiju. Na inicijativu Učeničkog parlamenta, koji je već sad prepoznat po svojim humanitarnim aktivnostima, učenici su prikupljali poklone za decu obolelu od raka sa Instituta za majku i dete. Na časovima građanskog vaspitanja, oni su pravili čestitke za mališane sa ovog odeljenja, želeći da im se lično obrate u znak pažnje. Zahvaljujući posvećenim članicama Udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti ‘Zvončica’, pri Službi za hematoonkologiju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić” u Beogradu, učenici su zajedno sa mnom imali priliku da posete Roditeljsku kuću, za smeštaj dece koja se leče od malignih bolesti i njihovih roditelja, kaže profesorka Ana Brkić i dodaje da su savremeni učenici saznali sa kojim se to izazovima susreću deca obolela od malignih bolesti, kako radi Roditeljska kuća, ali i pronašli nove načine da im pošalju pomoć i podršku.

„Da bar na trenutak zaborave na bolest” – jedna od želja učenika

Ovakve posete često su teške, ali za savremene gimnazijalce poseta Institutu za majku i dete bila je otrežnjujuća, jer su se učenici susreli sa surovom realnošću.

Vuk CemovićDrago mi je što sam učestvovao u ovoj akciji i što sam bio u mogućnosti da obradujem decu kao i njihove roditelje. Deci u toj ustanovi znači svaki vid pažnje, a mislim da su se novogodišnjim paketićima posebno obradovali. Nadam se da smo uspeli da im pomognemo da bar na trenutak zaborave na bolest i uživaju u dečjim radostima, kaže Vuk Cemović, učenik četvrtog razreda.

Teodora PavlovPoseta Institutu na mene je ostavila veoma snažan emotivni utisak, u jednu ruku i bolan. Sada sam shvatila šta zapravo znači biti zdrav. I shvatila sam koliko je njima teško i da im je najbitnije da ozdrave. Nadam se da je naš mali znak pažnje uveselio tu decu, navodi Teodora Pavlov, učenica prvog razreda.

Osmeh i zadovoljstvo učenika su najlepši poklon koji škola može da dobije, a nakon ove uspešne akcije savremeni gimnazijalci ne prestaju da se smeju. Sigurni smo da će i 2019. biti godina humanih gestova, dobročinstva i altruizma u Savremenoj gimnaziji.

Više fotografija »

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.