Učenici u pozorištu na Slaviji gledali „Koštanu”

Savremeni gimnazijalci uživaju u odlascima u pozorište, a u utorak, 12. decembra, imali su priliku da u Pozorištu „Slavija“ pogledaju predstavu „Koštana” u adaptaciji Boška Puletića.

Pozorišno izvođenje čuvenog dela Bore Stankovića pomoglo je učenicima da iz drugog ugla sagledaju poruku knjige koju su obradili na časovima srpskog jezika i razumeju je još bolje.

Nostalgična priča o slobodi i mladosti

Zanosna Koštana u rodnom Vranju zavodila je sve muškarce koji su se našli u njenoj blizini, ali ono što karakteriše njen lik jesu odlučnost i želja za slobodom – umesto života u bogatoj porodici, Koštana bira čergu.

„Koštani se nudi povlašćen i situiran život u najbogatijoj kući u gradu, ali u suštini – zlatni kavez. Između Hadži Tomine kuće i čerge, Koštana bira čergu jer time bira slobodu... I na kraju, nisam nikada poverovao da je Koštana melodrama sa depresivnim krajem… Za mene je priča o Koštani oduvek bila priča o ljudskoj potrebi za slobodom”, istakao je jednom prilikom Puletić, koji je u ovom performansu prvi put pokušao značajnije da naglasi da je Koštana i igračica i pevačica. Upravo ples, muzika i pesma učinili su da učenici bolje razumeju svu lepotu njenog lika, koji je dočarala glumica Vesna Paštrović, dok su motive zabranjene ljubavi, patnje i neostvarenih života verno prikazali Boško Puletić, Lepomir Ivković i Žarko Stepanov.

Pozorište na Slaviji

Jovan Skerlić, književni istoričar i kritičar, u jednom od intrervjua rekao je da je „Koštana” jedna od najlepših, najpoetičnijih i najdubljih pesama cele naše književnosti. Savremeni gimnazijalci potvrdili su njegove reči tokom časova srpskog na kojima su obrađivali ovo delo i uverili se u to koliko je divna i dirljiva ova priča o večnoj potrazi za slobodom i mladošću, a izvedba na daskama koje život znače dala joj je posebnu čar.

Sledeće u planu savremenih gimnazijalaca jeste čitanje „Nečiste krvi”, još jednog dela pisca koji ih je fascinirao!

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.