Savremeni gimnazijalci uživali u Narodnom pozorištu uz predstavu „Antigona”

Učenici Savremene gimnazije znaju da su za svakog pravog gimnazijalca, osim obrazovanja u školi, važne i posete kulturnim dešavanjima, zbog čega su se rado odazvali pozivu da posete Narodno pozorište u nedelju, 26. novembra, i na Velikoj sceni pogledaju čuvenu predstavu „Antigona”.

„Antigona” – priča o univerzalnim ljudskim vrednostima

Od premijere jedne od najpopularnijih antičkih drama – Sofoklove „Antigone”, kada je predstava prvi put izvedena u adaptaciji Jagoša Markovića na Sceni „Ljuba Tadić”, prošlo je skoro pet godina.

Hrabra, puna ljubavi i s ogromnim osećajem dužnosti, Antigona je poznata po svom uzvišenom karakteru. Već na samom početku ove drame ona pokušava da, poštujući običaje, sahrani svog brata Polinika, ali je to, na njenu veliku žalost, u suprotnosti sa tadašnjim zakonom države. Ipak, Antigona, koju u predstavi glumi Vanja Ejdus, usuđuje se da u ime večnih božanskih zakona prekrši ljudske zakone sile i vlasti i, iako biva kažnjena, uspeva da dokaže da su ljubav i božji zakon jači od bilo kog drugog zakona.

Poseta pozorištu

„Za ljubav, ne za mržnju, ja sam rođena...“ – reči su koje prate njenu tragičnu sudbinu i život koji je pokazao da je ljubav uvek ispravna odluka, vredna žrtvovanja.

Razumevanje školske lektire

Prema nastavnom planu i programu, učenici u prvom razredu gimnazije na časovima srpskog jezika obrađuju ovu tragediju. Baš zato su svi savremeni prvaci posetili Narodno pozorište kako bi bolje razumeli pročitanu lektiru koja je ostavila snažan utisak na njih. Predstava u kojoj još glume i Dragan Mićanović, Vjera Mujović, Đurđija Cvetić, Aleksandar Srećković, Mihailo Janketić, Sloboda Mićalović Ćetković i Momčilo Otašević dočarala je savremenim gimnazijalcima svu lepotu ljubavi, stradanje i žrtvu tragične junakinje i omogućila im da uživaju u priči koja predstavlja univerzalne ljudske dileme.

Mnogobrojne vannastavne aktivnosti savremenih gimnazijalaca podrazumevaju česte posete pozorištu, koje su prilika kako za bolje upoznavanje dela o kojima uče na časovima, tako i za važnu dimenziju druženja: kroz kulturu.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.