Savremeni gimnazijalci u akciji - socijalno preduzetništvo na delu!

U okviru obeležavanja Evropskog dana jezika učenici Savremene gimnazije dobili su specijalne zadatke.

Na časovima jezika (srpski, engleski, španski, francuski, nemački i latinski) tog dana trebalo je da osmisle i dizajniraju obeleživače za knjige sa jezičkom tematikom (citati, gramatička objašnjenja, jezičke zanimljivosti, idiomi, brzalice, pravilno i nepravilno pisanje, lektira koja se tada obrađivala itd). Poseban motiv učenicima bilo je to što im je rečeno da će najbolji radovi po izboru komisije profesora biti izrađeni u prave obeleživače i da će se prodavati na humanitarnoj izložbi u školi. Učenici su pokazali izuzetnu kreativnost i preduzetnički duh, ali i uvideli kako se jezičko znanje i veštine u korišćenju aplikacija (Canva) mogu upotrebiti da se stvori proizvod sa višestrukom upotrebnom vrednošću. U ovoj aktivnosti su učestvovali istovremeno i učenici koji su u tom trenutku bili u školi i oni koji su čas pratili onlajn. Nastavnik je imao uvid u njihov rad pomoću platforme „Google Meet”, a učenici su bili angažovani kako u fizičkom, tako i u virtuelnom okruženju. Pored toga što je ovaj dan obeležen na stvarno drugačiji način, kod učenika je razvijena i svest o socijalnom preduzetništvu i načinima na koji oni mogu pomoći društvu. Nakon što su odabrani najbolji i najkreativniji radovi, usledili su štampa i plastificiranje obeleživača kako bi bili što dugotrajniji, a sve to je urađeno u školi, uz veliki entuzijazam učenika i profesora. 

Kreativnost i humanost na delu

Humanitarna akcija za prikupljanje novca za lečenje male Anike Manić bila je idealna prilika za izložbu učeničkih radova.

Obeleživači za knjige su podeljeni kako u prostoru škole, tako i Robne kuće „Beograd” i ispred nje, prolaznicima kao poklon u zamenu za SMS poruku pomoći Aniki. Cilj je bio da učenici osete da njihov rad i zalaganje mogu da posluže višem cilju, kao i da znanje i veštine koje stiču u školi treba da posluže i tome da društvo učine boljim. S jedne strane, učenici čine dobro delo i podstiču druge na isto, doniraju novac nekome kome je potreban, a sa druge strane dobijaju svoj originalno dizajniran obeleživač za knjige koji će ih na to dobro delo podsećati i podstaći da nastave da pružaju pomoć. 

Pozivamo i roditelje da se uključe u ovu akciju koja još uvek traje i da pošalju poruku pomoći (858 na 3030), a učenici će im doneti unikatni obeleživač za knjige.

Nadamo se da će baš poruka na njemu motivisati i učenike i roditelje da pročitaju neko novo delo i podsetiti sve da je humanost najveća vrlina!

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.