Još jedna uzbudljiva školska godina u Savremenoj gimnaziji počela je aktivnostima u „učionici bez zidova”

Prva nedelja nove savremene školske godine, sada već tradicionalno, obeležena je zanimljivim časovima u „učionici bez zidova”. Na taj način Savremena gimnazija nastavlja da bude inspirativna sredina koja podstiče kreativnost i akademski razvoj svojih učenika i van učionice.

Stvarno drugačiji početak nove školske godine: Savremeni prvaci na krstarenju Savom i Dunavom

Nakon prvog školskog dana i upoznavanja sa novom školom, učenici prvog razreda Savremene gimnazije imali su priliku da već u petak iskuse kako izgleda savremeni školski život. 

Sa svojim profesorima otisnuli su se na krstarenje Dunavom i Savom kako bi sagledali Beograd iz malo drugačije perspektive. Dok su plovili pored kasarne rečne mornarice, Ratnog ostrva, Kule Nebojše, Muzeja savremene umetnosti i ostalih znamenitosti, gimnazijalci su postavljali brojna pitanja i od svojih profesora dobijali odgovore o neobičnim detaljima iz bogate istorije srpske prestonice.  

Krstarenje Dunavom i Savom je učenicima omogućilo da saznaju mnogo detalja iz bogate istorije srpske prestonice, nadograde znanja i otvore brojna pitanja i teme za razgovor.

Učenici drugog razreda posetili Topčiderski park

Topčiderski park je najstariji park u Beogradu i Srbiji. Izdvaja se po svom značaju kao važna lokacija koja je nekada bila centar okupljanja Beograđana, mesto gde se nalazi čuveni Milošev konak.

Učenici Savremene gimnazije su imali priliku da kroz pešačku turu po Topčideru nauče nešto novo iz istorije, uživaju u lepom danu u prirodi, čuju poučne priče o jednom od najlepših beogradskih parkova, kao i o Miloševom konaku, Mašinom majdanu i drugim manje poznatim zanimljivostima ovog dela grada. 

Savremeni trećaci u „učionici bez zidova” na Avali

Na našoj najbližoj planini, Avali, za savremene trećake održana je škola na otvorenom, u kojoj su, boraveći na svežem vazduhu i uživajući u neverovatnom pogledu, obnovili znanje ali i saznali nešto novo iz srpskog i engleskog jezika, filozofije, istorije i geografije. Na Avali su testirali izdržljivost na času fizičkog, ali i nastojali da dokažu da su spremni i za sve izazove koji su pred njih postavljeni kada je reč o znanju.

Sportski dan na Adi za prvake

Osim mentalnog razgibavanja za savremene gimnazijalce, jednako su važne i fizičke aktivnosti u prirodi. Sa svojim profesorima fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i svojim odeljenjskim starešinama savremeni prvaci proveli su deo dana na Adi, gde su pokazali svoju spremnost, veštine i sposobnosti. Oprobali su se u raznim disciplinama poput stvarno drugačijeg oblika fudbala i rukometa, odbojke, igara „Iks-oks” i „Između dve vatre”, štafetnih igara i slično. Savremeni sportski dan bio je izuzetno zanimljiv svim učenicima koji su se trudili da daju svoj maksimum.

Trećaci u Botaničkoj bašti „Jevremovac”

Zidove svojih učionica u utorak, 6. septembra, savremeni trećaci su zamenili raskošnom oazom prirode koja se nalazi u samom centru Beograda, u Botaničkoj bašti „Jevremovac”. Od 2004. godine u okviru ove bašte nalazi se i Japanski vrt, koji su učenici imali priliku da posete, te su saznali da kamen predstavlja sveti objekat u Japanu i da u njemu, prema narodnom verovanju, prebivaju duhovi, dok tri kamena u grupi simbolizuju trijadu neba, zemlje i čoveka. Tokom obilaska staklenika čuli su brojne interesantne priče i upoznali se sa oko 1.000 različitih tropskih, suptropskih i mediteranskih vrsta biljaka, grupisanih geografski i ekološki.

Savremeni trećaci istražuju Dorćol

Svakog septembra savremeni gimnazijalci imaju tu privilegiju da novu školsku godinu započnu stvarno drugačije! U okviru sada već tradicionalne „učionice bez zidova” učenici treće godine imali su priliku da na jedan novi način upoznaju srce grada Beograda – Dorćol. Iako skoro svakodnevno prolazimo kroz ovaj deo grada, veoma retko obraćamo pažnju na istorijske, arhitektonske i prirodne lepote koje ga čine jednim od simbola naše prestonice.

Učenici su kroz interaktivnu aktivnost naučili mnoge zanimljive činjenice o različitim građevinama, slušali o veoma važnim događajima koji čine srž našeg nacionalnog identiteta, ali i otkrili mnoge interesantne elemente drugih kultura, čiji su se predstavnici u određenim istorijskim epohama zatekli na ovim prostorima.

Učionica bez zidova

Učenici nisu samo pasivno usvajali nove informacije, već su bili aktivni učesnici procesa saznanja, pri čemu su prvo morali sami da otkriju o kom lokalitetu je reč, da ga imenuju, da detektuju mesto na kome se nalazi, a kada se fizički nađu na željenoj lokaciji – da saznaju njen istorijat. Trebalo je da savremeni gimnazijalci svoje odeljenjske starešine odvedu do Etnografskog muzeja, Jugoslovenske kinoteke, Kapetan Mišinog zdanja, Platoa, Piramide, Konaka kneginje Ljubice, Narodne biblioteke, Saborne crkve, Gradske biblioteke, Pedagoškog muzeja, Bajrakli džamije, Turbeta i Spomenika Josifu Pančiću.

Na kraju aktivnosti učenici su se međusobno takmičili u kvizu znanja koji se ticao upravo svega onoga što su čuli tokom ove dorćolske pustolovine, što je savremenim gimnazijalcima bila dodatna motivacija za usvajanje svih novih zanimljivosti koje su imali priliku da saznaju.

Naši učenici će nakon ovog časa u „učionici bez zidova” sigurno na drugačiji način posmatrati Dorćol i sve njegove lepote!

Zemunska trka za maturante Savremene

Na različitim lokacijama u Zemunu maturanti su se dobro zabavili i mnogo naučili rešavajući zagonetke. Po ugledu na svetski događaj „The Amazing Race”, u okviru svojih timova do cilja su stigli najdomišljatiji i oni koji su pokazali svoje pravo znanje. Lokacije koje su otkrivali odgovarajući na pitanja i rešavajući zagonetke su: „Madlenijanum”, Bogorodičina crkva, Zemunski kej, Gardoš, restoran „Šaran” i Dom vazduhoplovstva.

Savremeni četvrtaci na Kosmaju

Ko voli da šeta šumom, otkriva lepe krajeve i mesta gde su se vodile bitke u prošlosti, a da ne putuje daleko od Beograda, neće pogrešiti ako odabere Kosmaj. Pored pešačke ture, upoznavanja sa spomenikom posvećenim Kosmajskom partizanskom odredu, posete manastira Tresije, koji je, kako se pretpostavlja, izgrađen u vreme kralja Dragutina, savremeni četvrtaci imali i nastavu u „učionici bez zidova”, tokom koje su saznali mnoge zanimljivosti u vezi sa ovim lokalitetom.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.